THEODOR HOLMAN

O de leden in de Eerste Kamer zijn 'aan de iPad', lees ik. 'De senatoren zullen hun vergaderstukken voortaan lezen via een app die speciaal voor de 'chambre de réflexion' is ontworpen.'

Ik heb ook een iPad. Ik snap niet waar die speciale app voor nodig is. Voor het lezen van geheime stukken? Waarom zou men die stukken niet via een beveiligde website kunnen vinden? Daar heb je geen app voor nodig. Zo veel geheime stukken zijn er trouwens niet. En echt zeer geheime stukken zou ik nooit via een iPad verspreiden; tegenwoordig kan elke Iraniër in je iPadje roeren.

Verder wil men met de iPad het digitaal vergaderen promoten. Maar dat kan met een goedkopere iPhone ook - en zelfs tegenwoordig met elke laptop. En waarom moet er zo nodig digitaal vergaderd worden? Wat is er mis met een conference call?

De invoering van de iPads kost 150.000 euro, lees ik. Pardon? Er zijn 75 Eerste Kamerleden. Betaalt de overheid 2000 euro voor een iPad? Overheid, jullie worden genaaid: de duurste iPad kost 650 euro.

De Eerste Kamer meent ook dat door de invoering van de iPad kilo's en kilo's papier zullen worden bespaard. Ik denk dat dat niet waar is. Als ik nu iets belangrijks wil bewaren dat in mijn iPad zit, maak ik er toch een print van, want die kun je ergens veilig opbergen. Bestaat er iets belangrijkers dan regeringszaken? Ik geef toe dat dat ook te maken heeft met mijn ouderdom. De jeugd kan sneller en makkelijker, maar niet altijd zorgvuldiger met de iPad omgaan.

Maar in de Eerste Kamer zit geen jeugd. Daar zitten mannen die gemiddeld tien jaar ouder zijn dan ik! Of ze voor of tegen zijn, lezen ze van een briefje dat ze zich, voordat de vergadering begint, meestal thuis, met vulpen, hebben laten dicteren.

Uit onderzoek is verder gebleken dat twintig procent van de iPads na een tijdje niet meer worden gebruikt. Vooral ouderen hebben moeite met het apparaat: te ingewikkeld.

Maar blijkbaar wilden de leden van de Eerste Kamer er wel graag één hebben.

Het is volgens mij gewoon een cadeautje. Ze kunnen in deze tijd niet iets extra's in het loonzakje van de Eerste Kamerleden doen, dus krijgen die nu allemaal een iPad cadeau.

Voor de kinderen en kleinkinderen, denk ik.