THEODOR HOLMAN

Tegen Jorge Zorreguieta, de vader van Máxima (zeg ik er even ten overvloede bij), is in Nederland aangifte gedaan. Kijk, dat noem ik nou eens goed nieuws, want Jorge is een oorlogsmisdadiger.

Dat hij nu in Nederland voor het gerecht gesleept kan worden - in Argentinië is dat niet gelukt - is omdat hij hier in Nederland, in Wassenaar, een huis heeft. Hij staat hier dus ook ingeschreven. Het zou me niets verbazen als hij, enigszins geholpen door Iemand van Hoge Komaf, zelfs Nederlander zou zijn geworden.

Zorreguieta wordt beticht van misdaden tegen de menselijkheid en lidmaatschap van een criminele organisatie. Zijn schuld en betrokkenheid zijn in twee zinnen uit te leggen en te bewijzen:

1. Zorreguieta was onder de sadist Videla in Argentinië minister voor landbouw.

2. Het Videla-regime heeft 20.000 tot 30.000 mensen gedood.

Hoe heeft Zorreguieta zich tot nu verdedigd? Hij heeft het destijds nicht gewusst.

Stel u voor: Mark Rutte brengt een paar duizend mensen om en naderhand zegt Maxime Verhagen, minister van Landbouw: 'Sorry, hier heb ik niets van geweten.' Of sterker: 'Ik heb pas, toen ik uit het kabinet was, gehoord dat Mark al die mensen ombracht.'

Wat ik niet begrijp, is dat ons koningshuis net doet of het allemaal niet waar is. Ik snap ook wel dat je tegen de familie van de vrouw van je zoon beleefd moet zijn, maar dat is wat anders dan dat je ze bij elke openbare festiviteit uitnodigt.

Juist bij festiviteiten niet, zou ik zeggen. Laat ze via de achteringang van het paleis naar binnen, geef ze een handje, een kopje thee (geen koekje), en laat ze weer weggaan. Maar toen ik laatst bij het Concertgebouw dat lachende smoel van die oorlogsmisdadiger zag en daarna dat lachende gezicht van Hare Majesteit, dacht ik weer: Oranjes, jullie zijn geen haar beter. Al die kersttoespraken over 'vrede' en 'geen oorlog' en 'lief zijn voor elkaar'!

Hoogleraar Michiel Baud, die destijds in opdracht van de regering de rol van Zorreguieta onderzocht en die ik onlangs heb geïnterviewd, oordeelde dat het 'ondenkbaar is dat Zorreguieta er niets van wist'.

Van het huis van Jorge Z. in Wassenaar naar het Internationaal Strafhof in Den Haag is een kleine afstand.

Heeft-ie weer mazzel.