THEODOR HOLMAN

Elke keer dat de regering een brief aan het parlement stuurt over de villa van Willem-Alexander in Mozambique, begrijp ik er niets van. En de kranten ook niet.

In 2009 - twee jaar geleden! - moest W-A zijn huis verkopen. Op dit moment is dat nog steeds niet gelukt.

Dat moet betekenen dat de vraagprijs te hoog is. Toch? W-A móést het huis verkopen, hij hoeft geen winst te maken, hij kan zelfs onder de marktprijs duiken - maar na twee jaar is het huis nóg niet verkocht. Hier gaat mijn zwerende vinger van kloppen.

Nu is, lees ik in De Pers, een rechtspersoon in Mozambique opgericht. 'Omdat,' schrijft premier Rutte, 'de rechten van het huis alleen kunnen worden verworven door Mozambikaanse mensen of organisaties.'
Hè? Hoe? Wat?

In NRC Handelsblad staat het zo: 'De nieuwe constructie was nodig omdat onder de Mozambikaanse wetgeving eigendomsrechten uitsluitend verhandeld kunnen worden door een Mozambikaanse privé- of rechtspersoon.'

Pardon? Dus een buitenlander - Willem-Alexander - mag daar wél een huis kopen of laten bouwen, maar mag het niet aan een buitenlander verkopen.

W-A koopt een huis, maar de rechten kunnen alleen worden 'verworven' (De Pers) of 'verhandeld' (NRC Handelsblad) door Mozambikanen.

Heeft W-A misschien stiekem ook de Mozambikaanse nationaliteit ? Of wordt hij verschrikkelijk opgelicht? Of licht hij Mozambique op?

Eerst had hij zijn aandelen in het huizenproject bij een Nederlandse 'rechtspersoon' ondergebracht, maar dat 'bleek een belemmering voor de verkoop te zijn,' aldus Rutte. Hoezo? Waar praten we precies over?

Het huis moet 'volgens lokale bronnen' twee miljoen euro kosten. En dan kan W-A het niet kwijt voor 1,5 miljoen? Of desnoods één miljoen? Hij mag als kroonprins toch geen handel drijven.

Tja, en dan is er nog het volgende puntje. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt dat 'de woning maar niet werd opgeleverd'. Maar de projectontwikkelaar meldt dat de woning 'vorige zomer 'al klaar was. W-A en Máxima 'verbleven er tijdens het WK voetbal vorig jaar'.

Mist. Onduidelijkheid. De geur van oplichting. De schijn van corruptie. Er komt weer een affaire aan.