THEODOR HOLMAN

Die twee, die houden niet van elkaar: Willem-Alexander en Balkenende. Natuurlijk is het zo, dat Balkenende heeft gezegd: ''Majesteit, de problemen rond uw vakantievilla worden te groot, we gaan over tot verkoop.''

Waarom anders had Alex (middels Balkenende) dan nog een dag eerder naar buiten gebracht dat hij een gesprek had gehad met de president van Mozambique die de vakantiewoningvan Alex natuurlijk fantastisch vond?

De minister-president zei overigens zelf dat hij al een paar dagen geleden op de hoogte was van de'plannen van de kroonprins.' O ja? Waarom heeft de MP dan niet meteen de Kamer ingelicht? Waarom heeft hij daar mee gewacht in het besef dat dit een doodzonde is?

Kortom: waarom heeft hij eerst de ene brief naar de Kamer gestuurd ('Geweldig, dat Mozambique') en een dag later, terwijl hij al op de hoogte was van het voornemen tot verkoop, de andere?

Is er trouwens een relatie tussen de opmerking van Beatrix dat er in de pers te veel 'gehyped' wordt en het feit dat Willem- Alexander nu spreekt over 'negatieve publiciteit' waardoor hij tot gedwongen verkoop over moest gaan?

Is die uitspraak van Hare Majesteit van invloed geweest op het handelen van Balkenende? Waarom weigerde Balkenende tijdens zijn persconferentie dan opeens het woord 'hype' in de mond te nemen? Was de publiciteit overigens negatief? Waar dan?

Ik herinner mij alleen maar kritische artikelen. Of is volgens Alex en de minister-president het leveren van kritiek hetzelfde als 'negatief' zijn? Aan wie wordt het vakantiehuisje trouwens verkocht? (De winst uit verkoop kan vermoedelijk zo naar De Roy van Zuydewijn, de volgende 'affaire' waarin bakzeil moet worden gehaald.)

Alle partijen vinden het 'verstandig' dat de kroonprins tot verkoop heeft besloten. Alleen de PvdA vindt het 'dapper.' Is het dapper om van een zinkend schip te springen? Dapper en koningshuis...

Is dat wel een goede combinatie? Was het bijvoorbeeld dapper - iknoem maar wat - om bij het uitbreken van een oorlog in een vliegtuig naar Londen te springen? Kan ons koningshuis nou niet eens één dag niet voor problemen zorgen?