THEODOR HOLMAN

We doen deze week mee met het huilseizoen, en dus heb ik tranen met tuiten gehuild om die paar journalisten die eergisteren Arend-Jan Boekestijn interviewden, direct nadat hij bij De Majesteit vandaan was gekomen.

Boekestijn mompelde iets over de onderwerpen die De Majesteit had aangesneden. De journalisten waren verbaasd. Dat hij zomaar sprak. Ze vonden het volkomen begrijpelijk en aanvaardbaar dat je uit een vergadering komt met het staatshoofd en dan verplicht bent te zwijgen!

Boekestijn deed niets anders dan zijn plicht!

Dit staatshoofd is al niet verantwoordelijk voor wat ze zegt. Dat is iemand die er niet bij was: de premier! Die zat in Brussel tevergeefs voor zichzelf te lobbyen omdat hij voorzitter van de EU wilde worden.

Ze zeggen altijd dat De Majesteit boven de partijen staat, maar dat is dus niet zo, weten we nu, want De Majesteit geeft namelijk, naast geheime opdrachten aan de geheime dienst om eens uit te zoeken wat de verloofdes van haar nichtjes doen, ook nog eens opinies en meningen over ons staatsbestel, teneinde Kamerleden te beïnvloeden.

Ferry Mingelen vond het maar niks wat Boekestijn deed. Het was Ferry waarschijnlijk even ontgaan dat we in een democratie leven en dat het de taak is van een volksvertegenwoordiger om het volk te informeren.

Ook hoorde ik een journalist zeggen: 'Wat de koningin zegt, moet geheim blijven. Dat is nu eenmaal zo, want zij kan zich niet verdedigen.'

Dat kan ze best. Dat moet trouwens de premier voor haar doen. Ziet die journalist niet in dat het heel vreemd is dat iemand die zich zogenaamd niet kan verdedigen, blijkbaar wel opinies kan ventileren?

Geldt de vrijheid van meningsuiting niet voor iedereen? Of geldt die alleen voor de koningin als haar opinies niet worden gehoord?

En wat had Beatrix eigenlijk gezegd? Ze vond al die hypes maar niks.

Afgelopen week publiceerde hoogleraar politieke- en rechtsfilosofie Van Gunsteren een boek over het Binnenhof. 'Een hype heeft positieve kanten,' schreef hij. 'Media controleren elkaar en bovendien krijg je in korte tijd alle kanten van de zaak te horen.'
Majesteit wil dus niet dat we elkaar controleren en alle kanten van de zaak te horen krijgen.