THEODOR HOLMAN

Ik doe eens een voorspelling: het Mozambiqueproject gaat de troonopvolging van Willem-Alexander in de weg zitten.

Maar majesteit kan tevreden zijn: ze heeft meer lakeien dan ze dacht. Balkenende heeft de Kamer wederom in de luren gelegd met zijn antwoorden over ons koningshuis. Het vliegen wordt beperkt, dat is alles. Dat scheelt ongeveer een miljoen, dus het lijkt niet niks, maar gezien de begroting van enkele honderden miljoenen is het toch wél niks.

En reken maar dat majesteit dit aan haar laars lapt. (Zijzelf mag altijd vliegen, net als Willem en Máxima. Als die honderd keer per jaar naar Mozambique willen, betalen wij dat met genoegen.)
Het 'project' van WA en Máxima is ondergebracht in een stichting. En die stichting heeft maar één doel, werd gisteren duidelijk: het ontlopen van de ministeriële verantwoordelijkheid.

Doet WA iets fout, dan moet de stichting ingrijpen, want die 'beheert', en dus is de premier niet verantwoordelijk. Een juridisch slimmigheidje.

Reken maar dat er nu heel wat stichtingen komen die opereren namens leden van het koninklijk huis. Willen ze een handeltje opzetten in tweedehands auto's? Dan richten ze eerst een stichting op. Met een bestuur waarop ze invloed kunnen uitoefenen.

Maar waarom wordt 'Mozambique' de ondergang van WA? De redenering is simpel. Mozambique is een project met dubieuze vastgoedvriendjes van WA. Die krijgen ruzie over geld, ruimte, kavels - er is nu al onenigheid, en dat zal alleen maar erger worden. De stichting duwt vervolgens WA steeds meer naar achteren, waardoor - menselijke reactie -  WA juist meer weerstand biedt. En dan gaat hij fouten maken: buiten de stichting om handelen, stiekem geld fourneren dat niet verantwoord is, delen van het project op de markt gooien zonder dat iemand het weet, etc.etc.

Ik sluit niet uit dat na verloop van tijd aanslagen op WA gepleegd worden: de bevolking pikt het niet meer. Stel dat die mislukken. Willem IV zal dan de Mozambikaanse Johan en Cornelis de Witt naar het Mozambikaanse 'Groene Zootje' laten slepen. De stichting is verantwoordelijk.