THEODOR HOLMAN

Máxima en Alexander zijn skiën in Argentinië, want het is hier hoogzomer, en daar heeft de lokale fotograaf een kiekje van gemaakt, en natuurlijk heeft hij dat kiekje aangeboden aan de kranten hier, die het ook moeilijk hebben en best een smakelijk plaatje kunnen gebruiken.

Maar Alex en Max zijn boos, want er is een 'mediacode' en die nu verbroken. Landsadvocaat meteen ingeschakeld!

Betreft het hier foto's van een lallende Willem Alexander en een losgeslagen Máxima? Zijn het foto's van naakte prinsesjes die met een emmertje en een schepje in de sneeuw spelen? Van een huilende Méxima nadat Lex haar een blauw oog heeft geslagen omdat het eten niet op tijd op tafel stond?

Welnee, het is een foto van een skiënde koninklijke familie die van ons geld een halve maand per jaar op vakantie moet omdat hun rechterhand moe is geworden van het linten doorknippen.

Hup, de landsadvocaat erop af. Een brief op hoge poten naar de kranten: "Als u dit nog een keer doet, dan ... dan....''

Ja, wat dan, eigenlijk? Helemaal niks, kan ik u vertellen.

Als journalisten moeten we ons niet aan die code houden. Wij moeten niet doen wat zij zeggen; zij moeten doen wat wij willen. Zo is dat.

Hoe zit het eigenlijk met dat vakantiewoninkje in Mozambique? Gaat dat nog door? Ik hoor er verdacht weinig over. Behalve dan dat het steeds duurder en duurder wordt: extra kosten voor de beveiliging, extra kosten voor een extra havenplaats omdat er een extra marineschip moet kunnen liggen met een operatiekamer voor als de koninklijke familie daar wil uitrusten van het skiën in Argentinië. Extra kosten voor extra onderwijzend personeel.
En extra kosten om de pers tegen te houden.

Balkenende wil dat huis in Mozambique niet, maar hij durft het niet af te blazen en zoekt naar een manier om het aan een volgend kabinet over te laten.

En wij mogen niet eens een fotootje zien van een paar oranjeklanten in de sneeuw.

De AIVD luistert journalisten af, Hare Majesteit bepaalt de inhoud van de krant.

Leve de vrije pers in Nederland!