THEODOR HOLMAN

De hele dag zit het volgende liedje in mijn hoofd (op de wijs van Ti-Ta-Tovenaar):

'Ben Knapen is een leugenaar.
Een hele grote leugenaar.
Een li-la-leugenaar
't Is raar, 't is raar maar waar.'

Ik zal het uitleggen. Op Uitzending gemist keek ik even naar het laatste nieuws van eergisteren, 12 oktober.

Staatssecretaris Ben Knapen wordt geïnterviewd. Er wordt hem gevraagd naar het Republikeins Genootschap.

Knapen: ''Dat was een premature aprilgrap.''

Een leugen.

Het Republikeins Genootschap werd opgericht op 11 september 1996: of vijf maanden na april of zeven maanden vóór april. Geen aprilgrap dus. Integendeel. Het genootschap bestaat nog steeds, het heeft zelfs een eigen website waarop alles na te lezen valt.

Vervolgens zegt Ben Knapen dat het een vrolijk pensioenfeestje betrof voor Pierre Vinken, destijds president-commissaris bij Elsevier.

Dat was leugen twee: Vinken ging ruim een jaar eerder met pensioen, in de eerste helft van 1995. Hij gaf toen een feestje in het Frans Halsmuseum waar vrienden, familie en bestuursleden van Elsevier bij aanwezig waren. Knapen was daar niet voor uitgenodigd.

Deze twee leugens heeft Ben Knapen twee keer verteld. Hij vertelde ze ook aan Cor Boonstra, destijds president bij Philips, waar Knapen werkte. Cor wilde hartelijke betrekkingen onderhouden met ons Oranjehuis en vond niet dat zijn perschef lid kon zijn van het Republikeins Genootschap. Knapen loog toen ook dat het 'een schertsgezelschap' was. Al in 1996, in De Groene Amsterdammer, zegt Martin van Amerongen over dit verweer van Knapen dat het vruchteloos is: 'Het Republikeins Genootschap heeft de republiek op zijn agenda, niet meer en niet minder.'

Ben Knapen heeft tijdens die oprichtingsvergadering zelfs gesproken over 'fatale fouten' die Willem Alexander mogelijk in de toekomst zou maken (aldus Van Amerongen).

Kortom: deze leugenaar, liklakei en republikein staat straks naast Beatrix op het bordes. De foto daarvan zet ik naast de oprichtingsfoto van het Republikeins Genootschap, waar Knapen prominent op staat.