AMSTERDAM - In de Amsterdamse gemeenteraad krijgen de emoties soms vat op Judith Sargentini. Vooral bij discussies over minima, maar ook over het verwarmen van caféterrassen (slecht voor het milieu!) kan ze zich opwinden.

De 34-jarige Sargentini is sinds 2006 fractievoorzitter van GroenLinks, dat met de PvdA de stad bestuurt. De juniorpartner (de PvdA is bijna drie keer zo groot) loopt in dit soort constellaties het risico onzichtbaar te raken, doordat het beleid wordt gedomineerd door de grootste partij. Om dat te voorkomen kan de neiging ontstaan een grote broek aan te trekken. Die strategie is doorgaans gedoemd te mislukken, want getalsmatig legt men het steeds af. Dan volgt de kleinere coalitiepartij in feite een nederlagenstrategie, waarbij elk verlies breed wordt uitgemeten in de media.

GroenLinks is de laatste jaren niet in die val getrapt. Partijleider en wethouder Maarten van Poelgeest heeft een behoudende lijn uitgezet, waarbij GroenLinks zich bewijst als degelijke bestuurspartij, waarop de PvdA kan bouwen. Een uitzondering vormt het milieubeleid, waar GroenLinks een stevig stempel op drukt.

Van Poelgeest hoopt ook na de raadsverkiezingen van volgend jaar met de PvdA door te gaan. Dat verkleint het speelveld van de gemeenteraadsfractie en het is een knappe prestatie van Sargentini dat GroenLinks toch een eigen geluid laat horen. Ze gaat geregeld de strijd aan met burgemeester Job Cohen als hij volgens haar privacyregels ter zijde schuift voor strenge veiligheidsmaatregelen. Hij komt haar ook tegen als hij dancefeesten aan banden dreigt te leggen wegens drugsgebruik.

Onlogisch
Sargentini zit sinds 1999 in de gemeenteraad. Haar belangstelling ging altijd uit naar internationale kwesties. ''In die zin was het onlogisch dat ik in de raad belandde,'' zei ze eind vorig jaar in een interview. Haar hart ligt bij Afrika. Ze werkt als lobbyist bij het Nederlands Instituut voor Zuid-Afrika.

Als Europarlementariër zal ze pleiten voor het openstellen van de Europese markt voor Afrikaanse landen, die op hun beurt juist ruimte moeten krijgen voor protectionistische maatregelen.

In de interne strijd om het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen was senator Tineke Strik haar voornaamste rivale. In een ledenreferendum liet ze Strik met 52 tegen 45 procent ruimschoots achter zich.

In haar overwinningstoespraak kondigde Sargentini aan zich te zullen verzetten tegen de Euroscepsis die vat heeft gekregen op de Nederlandse politiek. ''In de uitleg van het Nederlandse kabinet komt alles wat niet deugt, zogenaamd uit Brussel. Wat wél goed is, komt uit Nederland. Daar stoor ik me aan. Natuurlijk neemt Europa beslissingen die niet deugen. Maar er moet ook aandacht zijn voor de verdiensten van de EU.''
Sargentini wil tot de Europese verkiezingen van 4 juni in de gemeenteraad blijven. ''Voorlopig nog als fractievoorzitter, maar wellicht blijf ik dát niet tot juni.'' (BAS SOETENHORST)