Binnenland Bewaar

Politieke crisis Baarsjes door christelijk jeugdwerk

Arco Verburg, stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, is maandagavond opgestapt. Hij kwam door de christelijke organisatie Youth for Christ zwaar onder vuur te liggen. Foto stadsdeel De Baarsjes
Arco Verburg, stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, is maandagavond opgestapt. Hij kwam door de christelijke organisatie Youth for Christ zwaar onder vuur te liggen. Foto stadsdeel De Baarsjes © UNKNOWN

AMSTERDAM - De rol van Youth for Christ in het jongerenwerk in De Baarsjes heeft geleid tot een politieke crisis in dat stadsdeel. Stadsdeelvoorzitter Arco Verburg is maandagavond opgestapt in de wetenschap dat de deelraad hem anders vanavond zou hebben weggestuurd. ''Mijn voorzitterschap staat het vinden van een oplossing in de weg,'' aldus Verburg in een verklaring.

Ook de coalitie van PvdA en VVD die het stadsdeel bestuurde, is gevallen. Volgens de PvdA omdat de VVD weigert afscheid te nemen van Youth for Christ. De liberalen willen eerst andere oplossingen bekijken.

Op de VVD na was de deelraad van meet af aan ongelukkig over Verburgs besluit het jongerenwerk te gunnen aan Youth for Christ (YfC). De critici vreesden dat de jongerenwerkers zouden proberen jongeren te bekeren. Het COC waarschuwde tegen discriminatie van homo's.

Verburg hield vast aan YfC en wees op de goede staat van dienst van de organisatie, die in een twintigtal steden al delen van het jongerenwerk uitvoert. Aanvankelijk gaf de PvdA, die acht van de zeventien zetels in de deelraad heeft, YfC het voordeel van de twijfel. Maar toen een afspraak over het werven van niet-christelijke jongerenwerkers werd geschonden, werd de roep om het contract te ontbinden luider.

Volgens VVD-fractievoorzitter Tamara Serno is 'een onwerkbare situatie' ontstaan voor YfC. Ze wijt dat aan 'een totaal gebrek aan regie' van Verburg. Daarom wilde de VVD vanavond een motie van wantrouwen tegen Verburg van GroenLinks en D66 steunen. ''Dat heeft kwaad bloed gezet bij de PvdA,'' aldus Serno. Maar mogelijk komt er toch een lijmpoging. (ADDIE SCHULTE/BAS SOETENHORST)

Zie ook de weblog van Arco Verburg