Amsterdam Bewaar

PVV stelt Kamervragen over vrije dag voor Suikerfeest

De PVV ziet het inruilen op scholen van een islamitische feestdag voor een christelijke niet zitten.
De PVV ziet het inruilen op scholen van een islamitische feestdag voor een christelijke niet zitten. © ANP

De PVV heeft Kamervragen ingediend over het mogelijk invoeren van een vrije dag voor het Suikerfeest op Amsterdamse scholen, eventueel in ruil voor een christelijke feestdag.

'Bent u bereid de introductie van islamitische evenementen, alsmede de vervanging van westerse/christelijke feestdagen door islamitische met hand en tand tegen te houden?' luidt een van de vragen. 'Zo neen, waarom geeft u Nederland dan weg?'

Op Twitter schrijft PVV-Kamerlid Harm Beertema: 'Kerntaak van het onderwijs: onze eigen identiteit doorgeven aan volgende generaties in plaats van haatideologie faciliteren.'

Religieuze dag
Woensdag lieten Amsterdamse schoolbesturen weten dat ze openstaan voor het invoeren van een vrije dag voor het Suikerfeest, en dat een christelijke verplichte feestdag daar eventueel voor geruild kan worden. Dat gebeurde nadat groep 8b van Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE) een brief had gestuurd aan de gemeente met een dergelijk voorstel.

Kinderen kunnen nu al vrij krijgen voor een religieuze dag als dat verzoek twee dagen van tevoren wordt ingediend. De kinderen van de BOE voelden het meeste voor het inruilen van Goede Vrijdag.