Binnenland Bewaar

Dit zijn de nieuwe wethouders van Amsterdam

Dit zijn de nieuwe wethouders van Amsterdam
© Het Parool/Jorris Verboon

D66, VVD en SP presenteren vandaag de acht wethouders van het nieuwe college. Econoom en diplomaat van het IMF Udo Kock (44) wordt wethouder Financiën voor D66. Dat melden D66, VVD en SP aan Het Parool. Het nieuwe college van Amsterdam is een mix van zwaargewichten en lokaal talent.

D66 schuift econoom en topdiplomaat Udo Kock naar voren als wethouder voor de portefeuille Financiën. Kock is permanente vertegenwoordiger van het Internationaal Monetair Fonds in de Palestijnse Gebieden. Hij keert na veertien jaar terug in de Stopera, waar hij tot 2000 duoraadslid was.

Eerder werd al bekend dat topambtenaar Kajsa Ollongren wethouder en locoburgemeester wordt. Zij krijgt de portefeuille Economische Zaken en Kunst en Cultuur.

Op de voor D66 belangrijke portefeuille Onderwijs en Jeugd komt lokaal talent Simone Kukenheim. Zij was tot voor kort stadsdeelbestuurder in Zuid.

Enigszins riskant is de keuze van D66 voor Abdeluheb Choho, marketingdirecteur bij een softwarebedrijf, op de post Openbare Ruimte, Klimaat en Energie. Hij moest in 2011 als stadsdeelbestuurder in West het veld ruimen toen in de D66-fractie ruzie uitbrak en de afdeling uit elkaar viel. Jan Paternotte blijft fractievoorzitter in de gemeenteraad.
Laurens Ivens, al sinds jaar en dag de Amsterdamse leider van de SP, wordt wethouder Bouwen en Wonen in het eerste stadsbestuur in Amsterdam waaraan de SP deelneemt.

Informateur en Eerste Kamerlid Arjan Vliegenthart wordt SP-wethouder Werk, Inkomen en Armoede.

Lokaal zwaargewicht en onbetwist leider van de Amsterdamse VVD Eric van der Burg blijft wethouder Zorg, maar krijgt daarbij ook Grondzaken en Erfpacht. VVD-Kamerlid en voormalige burgemeester van Aalsmeer Pieter Litjens wordt wethouder Verkeer en Vervoer. De verantwoordelijkheid over de stadsdelen is verdeeld over zeven van de acht wethouders.