PvdA-burgemeester Job Cohen staat schaapachtig te lachen als naast hem PvdA-wethouder Rob Oudkerk de term kut-Marokkanen introduceert.

Een burgemeester dient boven de partijen te staan. Niet voor niets is dit een benoeming door de Kroon. Onpartijdigheid is het eerste waar Amsterdammers een burgervader op moeten afrekenen.

Eberhard van der Laan heeft dit weekeinde jammerlijk gefaald voor die test. Hij voerde het woord op een haatbijeenkomst, gericht tegen één politieke partij. Zijn verontwaardiging is bovendien politiek gedreven.

Witte school
PvdA-burgemeesters kijken meestal de andere kant op bij geluiden uit eigen kring. Als Diederik Samsom de straatcoach uithangt en vaststelt dat Marokkanen een 'etnisch monopolie' hebben op overlast, kan dat niet boeien. Als PvdA-voorzitter Hans Spekman voorstelt Marokkaanse jongeren te vernederen, levert dat evenmin verontwaardiging op. PvdA-burgemeester Job Cohen staat schaapachtig te lachen als naast hem PvdA-wethouder Rob Oudkerk de term kut-Marokkanen introduceert. Als linkse politici voor hun eigen kinderen minder Marokkanen willen en dus hun kroost verhuizen naar een witte school, klinkt geen protest. Een cartoonist die islamkritische tekeningen maakt, wordt door tien man politie van zijn bed gelicht. Vanwege zijn mening. Dat hadden we sinds de oorlog in de stad niet meer meegemaakt.

Van der Laan is als burgemeester ook verantwoordelijk voor zijn voorgangers. Zaterdag spreekt hij op een demonstratie van Mohamed Rabbae, die ooit als lijsttrekker van GroenLinks pleitte voor het verbieden van De duivelsverzen van Salman Rushdie en mededeelde dat 'wij, islamieten' homoseksualiteit nooit zullen aanvaarden. De organisatie is in handen van radicale clubs als Internationale Socialisten en Nederland Bekent Kleur - fans van Hamasbaas Ahmad Yassin.

Jihadvlag
Op de demonstratie wappert de vlag van de jihad, de eeuwendurende massamoord op niet-moslims. Van der Laan vindt dat prima. Dat gebeurt allemaal op een steenworpafstand van twee synagogen, en onder de Dokwerker. Een mevrouw heeft een bord 'Alle PVV'ers het land uit'. Die moeten raus.

Van der Laan spreekt op het podium van 'hartverwarmende reacties'. Sprekers roepen op tot het oppakken van Kamerleden. Van der Laan pruttelt wat over groepen die tegen elkaar worden opgezet. Dat groepsdenken de essentie is van de islam, vergeet hij. Er wordt geroepen 'wij zijn allemaal Marokkanen'. Niet: wij zijn allemaal Nederlanders. Niet integreren, maar segregeren. De PvdA ziet dat het goed is.

Als toppunt van smakeloosheid is er het spandoek 'Wilders, hond van Israël'. De bloeddruppels eronder illustreren het verlangen deze enige democratie in het Midden-Oosten bloedig te vernietigen; een islamitische agenda. Mooi eerbetoon aan onze tachtigduizend vermoorde Joodse stadsgenoten die misschien nog hadden geleefd als de staat Israël er tien jaar eerder was geweest.

Van der Laan heeft niet de behoefte de burgemeester te zijn van alle Amsterdammers. Hij kiest partij voor de radicale islam en de Israëlvernietigers. Zijn verontwaardiging is niet oprecht, maar gedreven door de wil een groep Amsterdammers, namelijk PVV-kiezers, aan te vallen. Een bevolkingsgroep wordt weggezet. 'Opgeruimd staat netjes', lezen we op het bordje van de mevrouw die oproept tot deportatie van mij en honderdduizenden PVV-stemmende Nederlanders. Zo diep is onze stad gezonken. Wat kan ons nog redden?


Deze open brief van Martin Bosma, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid, staat vandaag (25-03) in Het Parool