Binnenland Bewaar

Amsterdamse raad stemt in met legaliseren woning delen

De Amsterdamse wijk Bos en Lommer (foto ter illustratie)
De Amsterdamse wijk Bos en Lommer (foto ter illustratie) © ANP

In Amsterdam wordt het legaal een woning te delen. Nu is het nog verboden om met meer dan twee mensen die geen officieel huishouden vormen - of: 'geen affectieve relatie hebben' - in een huis te wonen. De gemeenteraad is met enkele wijzigingen akkoord met het voorstel van Daniel van der Ree (VVD) om dit te legaliseren.

De bevolking van Amsterdam groeit dit jaar opnieuw met tienduizend inwoners, waardoor de druk op de woningmarkt blijft toenemen, terwijl de bouw van nieuwe woningen achterblijft. Het delen van een woning met bijvoorbeeld collega's en vrienden is daarom bij (vooral alleenstaande) starters populair, maar nu nog illegaal.

'Het is enorm schadelijk voor de ontwikkeling van een stad als het niet wordt toegestaan dat er meer mensen in een huis wonen. Dat hoort niet in een wereldstad als Amsterdam, waar ieder jaar zoveel mensen bij komen. Het delen van een woning is de perfecte oplossing voor de woningnood', zegt Van der Ree.

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moeten alle bewoners op het contract staan, en moet er een gemeenschappelijke ruimte zijn.