Binnenland Bewaar

GroenLinks: Opjagen daklozen onnodig

Dakloze op de Nieuwezijdsvoorburgwal.
Dakloze op de Nieuwezijdsvoorburgwal. © anp

GroenLinks Amsterdam maakt zich zorgen over de stijging van het aantal boetes voor buitenslapers. Het Parool berichtte hier vorige week over. Volgens de partij werkt het 'beboeten van buitenslapers averechts en is het opjagen van daklozen absoluut onnodig'. De partij heeft daarom een debat aangevraagd in de gemeenteraad.

Femke Roosma, woordvoerder Zorg namens GroenLinks in de gemeenteraad: 'De gemeente hanteert sinds 2011 toegangcriteria voor de nachtopvang. Daarnaast moeten daklozen, doordat de instroom bij de opvang toeneemt, steeds vaker eerst op eigen kracht een alternatief zoeken. Wanneer als gevolg daarvan mensen buiten moeten slapen kan je het niet maken om boetes uit te schrijven.'

Op slapen in de openlucht staat een boete van 130 euro. Roosma noemt het geven van boetes zinloos, omdat daklozen die niet kunnen betalen. Een woordvoerder van de gemeente stelde in Het Parool dat het geld dan maar 'bijverdiend moet worden'. 'Dat is al helemaal geen optie. Vaak leidt het ertoe dat daklozen een nacht in de cel moeten doorbrengen, dat kost veel meer dan het betalen van die boete oplevert', aldus Roosma.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau werkt bovendien niet mee aan schuldsaneringtrajecten wanneer daklozen met de boetes blijven zitten. Roosma: 'Door schulden kunnen daklozen vaak geen huis en baan vinden en moeilijk uitstromen uit de opvang. Zo raken zij alleen maar dieper in de problemen en dat is in helemaal niemands belang'.