Binnenland Bewaar

'Verbod Roundup versneld invoeren, gebruik bij speelplaatsen onacceptabel'

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP

De Partij voor de Dieren (PvdD) in Amsterdam wil dat het verbod op het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel Roundup (of glyfosaat) versneld wordt ingevoerd. Volgens de partij maken veel stadsdelen nog gebruik van het middel dat in verband wordt gebracht met hormoonverstoringen, de ziekte van Parkinson en bepaalde soorten kanker.

Fractievoorzitter Johnas van Lammeren meldt dat 'inwoners zich ongerust maken, omdat het middel wordt gespoten op stoepen en bij kinderspeelplaatsen'. Dat laatste noemt de politicus 'onacceptabel'. Om het middel weg te krijgen uit de stad zal de PvdD daarom starten met de actie 'Amsterdam Gifvrij'.

Verbod
In september vorig jaar diende de Tweede Kamerfractie van GroenLinks een motie in om het non-commerciële gebruik van Roundup te verbieden. De motie werd aangenomen en staatssecretaris Atsma kondigde een verbod aan, maar vervolgens bleek het verbod pas in 2018 in te gaan.

In Amsterdam ligt de bevoegdheid voor het gebruik van het bestrijdingsmiddel bij de stadsdelen en niet bij de centrale stad. Toch heeft de verantwoordelijke wethouder het onderwerp bij verschillende stadsdelen op de agenda gekregen. Maar uiteindelijk zijn alleen Oost en Zuidoost eventueel bereid om versneld te stoppen met het gebruik van Roundup. Van Lammeren is teleurgesteld in de andere stadsdelen en stelt dat 'ze weinig voortvarend met het onderwerp omgaan'.