Binnenland Bewaar

VVD en CDA openen meldpunt 'erfpachtellende'

VVD en CDA openen meldpunt 'erfpachtellende'
© ANP

Amsterdammers die te maken hebben met 'erfpachtellende' kunnen hun problemen vanaf vandaag melden op de website van het CDA of de VVD in Amsterdam.

Veel Amsterdammers betalen erfpacht. De gemeente bezit ruim 85 procent van de bebouwde grond in Amsterdam, Amsterdammers moeten die 'pachten'.
 
Na afloop van een tijdvak moeten ze vaak plotseling veel meer gaan betalen. Soms wordt het van een paar tientjes ineens duizenden euro's per jaar, melden de partijen CDA en VVD in een persbericht. Daarbij zijn er vaak onduidelijkheden en meningsverschillen over bijvoorbeeld het berekenen van de canon, de voorwaarden van de erfpacht, het effect van verbouwingen, enzovoort.
 
VVD-raadslid Daniel van der Ree vindt erfpacht zelfs niet meer van deze tijd. 'Ik roep huiseigenaren op in opstand te komen tegen erfpacht. Meldt u dus massaal uw problemen met erfpacht.' Doel van het meldpunt is volgens CDA-woordvoerder Luc Blommers het inzichtelijker maken van 'de ellende die erfpacht veroorzaakt'.

Aan het einde van het jaar bieden de initiatiefnemers de gebundelde erfpachtellende in een 'Zwartboek Erfpacht' aan aan GroenLinks-wethouder grondzaken Maarten van Poelgeest.