Binnenland Bewaar

Gemeenteraad tekent voor kernenergievrij Amsterdam

De Stopera in Amsterdam. ©ANP
De Stopera in Amsterdam. ©ANP © UNKNOWN

De gemeenteraad heeft vandaag met ruime meerderheid ingestemd met het voorstel van GroenLinks om Amsterdam tot een kernenergievrije gemeente te maken. Het voorstel werd gesteund door Red Amsterdam. Alleen VVD en CDA stemden tegen.

De gemeente gaat nu op zoek naar een energie aanbieder die geen kernenergie levert. Ook zal de gemeente niet meer meewerken aan een kerncentrale of opslag van kernafval op het Amsterdamse grondgebied.

Volgens het Amsterdamse GroenLinks-raadslid Tamira Combrink is het besluit een reactie op het voornemen van het kabinet om ruimte te blijven geven aan kerncentrales in Nederland. 'Het gebruik van kernenergie is de doodsteek voor een  doorbraak van wind- en zonnestroom,' aldus Combrink.

Ook raadslid Roderic Evans-Knaup (Red Amsterdam) reageerde opgetogen op het besluit. 'We zijn blij dat Amsterdam nu expliciet verklaart dat kernenergie niet duurzaam en schoon is en daarom van haar energiebehoefte wil uitsluiten. We zien dit als een belangrijk signaal naar het minderheidskabinet, dat tegen de mondiale ontwikkelingen en de markt in, nog steeds de bouw van een nieuwe kerncentrale nastreeft.'