Binnenland Bewaar

Tweede Kamer blokkeert toeslag watertarief

Foto ANP
Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam mag haar ontwikkelingshulp niet vergroten via een toeslag op het watertarief.

Het voorstel daartoe, dat wethouder Carolien Gehrels vandaag of morgen door de gemeenteraad wil loodsen, wordt doorkruist door een vorige week aangenomen motie in de Tweede Kamer.

In plaats van via de waterrekening moeten de ontwikkelingsprojecten van drinkwaterbedrijven worden be?kostigd uit het rendement van de aandeelhouders. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer riep de regering donderdag op dit vast te leggen in het Drinkwaterbesluit.

Het Amsterdamse plan de waterrekening van alle klanten van het gemeentelijke waterleidingbedrijf Waternet per 2011 met één procent te verhogen wordt daarmee 'onmogelijk'. Die conclusie trekken althans de oppositiepartijen SP en CDA in de gemeenteraad.

Genoeg winst


Daarbij komt dat de gemeente Amsterdam vorig jaar als aandeelhouder 2,7 miljoen euro uit de winst van Waternet kon opstrijken. Volgens de SP en het CDA kunnen de projecten van Waternet in ontwikkelingslanden daarvan gemakkelijk worden gefinancierd. Ze zullen dit voorstel dan ook indienen in de gemeenteraad.

''De drinkwaterbedrijven maken genoeg winst om daarvan deze kosten te betalen,'' zegt SP-fractievoorzitter Laurens Ivens. Volgens hem kan het kabinet de wijziging van het Drinkwaterbesluit nog dit najaar regelen, waardoor een verhoging van de waterrekening per 2011 zelfs 'illegaal' zal zijn.

Nu ook de SP en het CDA zich tegen het voorstel keren, is het onzeker of Gehrels er een meerderheid in de gemeenteraad voor kan vinden. Collegepartij VVD keerde zich er al tegen, waardoor PvdA en GroenLinks voor een meerderheid afhankelijk zijn van de steun van ten minste één oppositiepartij.

Gehrels wist vanmorgen nog niet welke consequenties de aangenomen Kamermotie heeft voor het voorstel, liet zij weten via een woordvoerder. (HET PAROOL)