Binnenland Bewaar

Ageeth Telleman (D66) uit politiek

Ageeth Telleman. Foto Bart Koetsier
Ageeth Telleman. Foto Bart Koetsier © UNKNOWN

AMSTERDAM - D66-raadslid Ageeth Telleman verlaat de Amsterdamse politiek. Volgens ingewijden heeft dat alles te maken met haar rol bij de voor D66 mislukte collegeonderhandelingen.

Begin april trad ze al af als fractievoorzitter. Ze bleef wel raadslid. In een persbericht meldt D66 vandaag dat de fractie zich 'na een turbulente periode op de toekomst kan richten'.

Als grote winnaar bij de verkiezingen was D66 een gedoodverfde coalitiepartner. De gesprekken met de PvdA verliepen echter tumultueus.Telleman had er grote moeite mee dat PvdA-leider Lodewijk Asscher als waarnemend burgemeester Job Cohen verving.

Informatie achtergehouden


Een partijcommissie onder leiding van oud-wethouder Saskia Bruines is bezig met een evaluatie van de gebeurtenissen. Daaruit zou blijken dat Telleman haar fractiegenoten op het verkeerde been heeft gezet.

Toen Telleman Asschers burgemeesterschap op 18 maart tot breekpunt bij de collegeonderhandelingen verklaarde, dachten haar fractiegenoten dat er nog tijd was om een andere waarnemer voor Cohen te vinden. Telleman zou hebben verzwegen dat ze de volgende ochtend al met de andere fractievoorzitters op het Provinciehuis in Haarlem werd verwacht voor de beëdiging van Asscher als waarnemer. Er was dus geen tijd meer om iemand anders te zoeken.

De fractie heeft hierover dit weekeinde gesproken. De wetenschap dat Telleman cruciale informatie had achtergehouden, maakte haar verdere functioneren in de fractie onmogelijk, aldus ingewijden. (BAS SOETENHORST)