AMSTERDAM - Ahmed Marcouch, gemeenteraadslid en PvdA-Kamerlid, lanceert een gecombineerd actieplan tegen homogeweld en antisemitisme. Een van de opvallendste voorstellen: een jaarlijkse keppeltjesdag.

Marcouch heeft het voorstel gisteren ingediend in de gemeenteraad.

Een van de initiatieven is het op touw zetten van solidariteitsacties. Op keppeltjesdag zouden Amsterdammers allemaal een keppeltje kunnen dragen. Marcouch zei vanmorgen nog te twijfelen over een landelijke actiedag. ''Het is vooral iets voor grote steden, waar mensen uit diverse bevolkingsgroepen moeten laten zien dat zij verdraagzaam met elkaar om willen gaan.''

Een ander voorstel is een plein in elk stadsdeel dat homo's speciaal welkom heet met regenboogvlaggen en etalagestickers.

Verder zouden scholen moeten worden getoetst op homovriendelijkheid. Er zouden homo's werkzaam moeten zijn. Leerlingen moeten daar tolerant mee omgaan.

Marcouch wil homogeweld en antisemitisme op jonge leeftijd aanpakken. Dat kan door 'modern burgerschap' vast onderdeel te maken van de opvoedingsondersteuning. Ook wil hij er op toezien dat lessen over de Tweede Werelddoorlog worden gegeven.

Verder vindt de PvdA'er dat slachtoffers van hatecrimes moeten worden bezocht door de burgemeester.

De voorstellen zijn een aanvulling op zijn idee om lokjoden (agenten) in te zetten om daders van antisemitisme te betrappen. (TON DAMEN)