Binnenland Bewaar

VVD Amsterdam: 'Geen extra geld arme landen'

Robert Flos. Foto Jan van Breda
Robert Flos. Foto Jan van Breda © UNKNOWN

AMSTERDAM - De VVD keert zich tegen het plan van de gemeente Amsterdam de ontwikkelingshulp te verhogen met 750.000 euro via een opslag op de waterprijs. De VVD-fractie in de gemeenteraad, toch een collegepartij, ziet niets in het voorstel van het stadsbestuur.

Het voorstel heeft hem verbaasd, zegt VVD-fractievoorzitter Robert Flos. Van een noodfonds, zoals in het geval van de ramp in Haïti, kan hij zich het nut nog wel voorstellen, maar dat geldt niet voor structurele ontwikkelingshulp. Dat vindt hij geen taak voor een gemeente.

Tijdens de verkiezingscampagnes van eerder dit jaar verwees de VVD al geërgerd naar de bedragen die Amsterdam daarvoor uittrekt. Alle gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners doen aan ontwikkelingssamenwerking, concludeerde VVD-Kamerlid Edith Schippers. En dat terwijl de gemeenten volgens haar niet de expertise in huis hebben om toe te zien op de effectiviteit van de besteding van dit geld.

Daarbij verwees de partij naar de 780.000 euro die de stad voor 2010 had ingeboekt onder de post 'ontwikkelingssamenwerking/internationale contacten'. Daar komt dus nu 750.000 euro per jaar bij via drinkwaterbedrijf Waternet. Het stadsbestuur wil met ingang van dit jaar jaarlijks één procent van de drinkwateromzet uittrekken voor projecten in ontwikkelingslanden.

Vanaf volgend jaar wil Waternet, een bedrijf van de gemeente en het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, dit doorberekenen in de waterprijs. De gemeente zal de 'internationale samenwerking op watergebied' overigens niet zelf organiseren. Daarvoor wordt de stichting Wereld Waternet opgericht. (BART VAN ZOELEN)