Binnenland Bewaar

Opvolger Cohen 23 juni bekend

In theorie kan de vertrouwenscommissie PvdA-kandidaat en oud-minister Eberhard van der Laan negeren en twee andere namen aan de raad voorleggen. Volgens ingewijden behoren ook oud-ministers Roger van Boxtel (D66) enAnnemarie Jorritsma (VVD) tot de sollicitanten. Archieffoto ANP
In theorie kan de vertrouwenscommissie PvdA-kandidaat en oud-minister Eberhard van der Laan negeren en twee andere namen aan de raad voorleggen. Volgens ingewijden behoren ook oud-ministers Roger van Boxtel (D66) enAnnemarie Jorritsma (VVD) tot de sollicitanten. Archieffoto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Op 23 juni moet de naam van de nieuwe burgemeester van Amsterdam bekend zijn. Die avond kiest de gemeenteraad een opvolger van Job Cohen.

De raadsleden is vertrouwelijk gevraagd zowel 23 als 30 juni in hun agenda vrij te houden, maar volgens ingewijden staat de geheime stemming voor de 23ste gepland. Vooraf doet de gemeente geen mededelingen over de bijeenkomst, die niet toegankelijk is voor pers en publiek.

De opvolging van Cohen is in eerste instantie een zaak van de vertrouwenscommissie, waarin alle negen raadsfracties met een raadslid zijn vertegenwoordigd. Uit de sollicitaties selecteert de commissie twee namen, waarover de complete gemeenteraad vervolgens stemt.

In de Amsterdamse PvdA bestaat enige nervositeit over de gang van zaken binnen de vertrouwenscommissie, waar de oppositieleden veruit in de meerderheid zijn en de eenmansfracties Red Amsterdam, Partij voor de Dieren en Trots op Nederland tot nu toe eensgezind optreden. Dat heeft ertoe bijgedragen dat CDA'er Marijke Shahsavari in plaats van PvdA-fractieleider Frank de Wolf tot voorzitter van de vertrouwenscommissie is gekozen met 7-2 als stemverhouding.

In theorie kan de vertrouwenscommissie PvdA-kandidaat en oud-minister Eberhard van der Laan negeren en twee andere namen aan de raad voorleggen. Volgens ingewijden behoren ook oud-ministers Roger van Boxtel (D66) enAnnemarie Jorritsma (VVD) tot de sollicitanten.

De verwachting is dat de vertrouwenscommissie pas kort voor de raadsvergadering van 23 juni de knoop doorhakt, om de kans op het vroegtijdig uitlekken van de twee namen te voorkomen. (BAS SOETENHORST)