Amsterdam Bewaar

D66 Amsterdam wil terug om tafel

D66 Amsterdam wil terug om tafel
© UNKNOWN

AMSTERDAM - ''Bij de koffieautomaat vorige week maandag ging het mis. Ik heb die nacht duizend keer herbeleefd. We waren er eigenlijk uit. En afgelopen donderdag hebben we in de fractie gezegd: er zijn nu geen zwaarwegende redenen die een coalitie met de PvdA in de weg staan.''

Meteen bij aanvang van de ledenvergadering gisteravond  van D66 in Amsterdam legde fractieleider Ageeth Telleman haar nieuwste kaarten op tafel: bij nader inzien wil ze toch heel graag besturen met de PvdA. En Lodewijk Asschers waarnemend burgemeesterschap? Daar zeuren we niet meer over.

Het duurde even voor de boodschap neerdaalde in het zaaltje met enkele tientallen, louter kritische partijleden. Ze stonden klaar om Telleman met ferme taal terug te sturen naar de onderhandelingstafel. Maar dat hoefde niet. Telleman zelf zei direct dat ze dat ook heel graag wil.

Dat was nog eens andere taal dan vorige week, toen Telleman de handreiking van de PvdA inzake Asschers positie onaanvaardbaar vond. Ondanks haar verzet was hij benoemd tot tijdelijk vervanger van Job Cohen. D66 vond dat onacceptabel, omdat hij als PvdA-leider een te politiek profiel heeft voor het burgemeesterschap. Telleman sprak zelfs van 'belangenverstrengeling'. Hier was een principe in het geding en als dat betekende dat D66 buiten het stadsbestuur zou blijven, dan was dat maar zo: ''Principes zijn niet onderhandelbaar.''

Bij de koffieautomaat in het stadhuis had ze maandagnacht vergeefs bij PvdA-onderhandelaar Carolien Gehrels gevraagd om een nadere persverklaring, waarin de PvdA haar fout zou erkennen.

Gisteravond zei Telleman dat het allemaal 'een misverstand' was geweest. ''Het is niet zo zwaarwegend, dat het een coalitie in de weg mag staan. Bij de koffieautomaat heb ik eerst nog Carolien Gehrels de hand geschud en constateerden we dat we eruit waren.''

Vorige week klaagde Telleman dat de PvdA een veel te mager gebaar wilde maken rondom Asscher, door hem op te roepen terug te treden als burgemeester zodra het nieuwe college er zit. Op de website van D66 stond dat de gesprekken met de PvdA 'definitief' waren gestaakt. Gisteren zei ze opeens dat 'de PvdA een flink gebaar maakt' en erkende ze dat informeel de gesprekken met PvdA'ers gewoon waren doorgegaan.

In de zaal was nauwelijks begrip voor haar optreden. ''De benoeming van Asscher was niet fraai, maar om daar een bréékpunt van te maken... Daar ben ik boos over,'' verwoordde een van de leden de stemming. Oud-wethouder Saskia Bruines hoopte 'dat de fractie geleerd heeft van de afgelopen week'. (BAS SOETENHORST)