Binnenland Bewaar

School in problemen door einde ID-baan

Wethouder Andrée van Es (Werk en Inkomen). © Klaas Fopma
Wethouder Andrée van Es (Werk en Inkomen). © Klaas Fopma © UNKNOWN

Basisscholen hebben een brandbrief gestuurd naar de gemeente over de versnelde bezuiniging op ID-banen. Ze vrezen een grote financiële strop en zeggen mogelijk zelfs leraren te moeten ontslaan.

De scholen zeggen om te beginnen erg veel profijt te hebben van deze gesubsidieerde medewerkers, maar ze op juridische gronden ook niet op korte termijn te kúnnen ontslaan, zodat bij het verminderen van de subsidie volgend jaar een gat in hun begroting valt.

In het Amsterdamse basisonderwijs werken minstens tweehonderd mensen met een gesubsidieerde ID-baan (instroom-doorstroombaan). Ze werken vooral als conciërge, administratief medewerker of overblijfkracht, maar begeleiden ook leerlingen met een beperking, of helpen de leraren bij de lessen.

Deze maand werd bekend dat het stadsbestuur de subsidie voor ID-banen versneld wil afbouwen. In plaats van de gebruikelijke stappen van tien procent wil wethouder Andrée van Es (Werk en Inkomen) per 1 januari veertig procent besparen. Organisaties die hun ID'ers willen behouden, moeten het verschil zelf bijpassen.

De meeste ID'ers zijn echter in dienst bij culturele instellingen, stichtingen, scholen en welzijnsclubs, die daar meestal geen geld voor hebben. Dat geldt ook voor het basisonderwijs.

Lees meer in de krant van vandaag