Binnenland Bewaar

Stad knijpt subsidiebanen af

andere Amsterdammers hebben er immers last van als een dierenasiel, een culturele instelling of een fietsenstalling de deuren moet sluiten doordat de ID'ers niet meer te betalen zijn.' Archieffoto dierenasiel aan de Ookmeerweg in Amsterdam
andere Amsterdammers hebben er immers last van als een dierenasiel, een culturele instelling of een fietsenstalling de deuren moet sluiten doordat de ID'ers niet meer te betalen zijn.' Archieffoto dierenasiel aan de Ookmeerweg in Amsterdam © UNKNOWN

Tientallen Amsterdamse stichtingen en verenigingen dreigen in grote problemen te komen doordat de subsidie voor zogeheten ID-banen versneld wordt afgebouwd.

Daardoor zal 1 januari naar schatting in één klap zeventig procent van de gesubsidieerde banen (voorheen Melkertbanen) verdwijnen.

'De bezuiniging heeft niet alleen gevolgen voor de medewerkers die hun baan verliezen en de organisaties waarvoor ze werken,' zegt bestuurder Ben Hoogendam van vakbond Abvakabo. 'Ook andere Amsterdammers hebben er immers last van als een dierenasiel, een culturele instelling of een fietsenstalling de deuren moet sluiten doordat de ID'ers niet meer te betalen zijn.'

De gemeente besloot in 2008 de gesubsidieerde banen af te schaffen: elk jaar verlaagde de gemeente de subsidie met tien procent. Organisaties die de ID'ers in dienst wilden houden, moesten zelf het tekort bijpassen. Veel organisaties hadden daarvoor echter geen geld, of geen geld over, en daardoor daalde het aantal ID-banen al van ongeveer 2500 toen tot 1400 nu.

Nu is het stadsbestuur echter van plan om de subsidie voor ID'ers per 1 januari 2012 in één klap met 40 procent te verlagen. Volgens de planning neemt de gemeenteraad daarover in september een besluit.

Een aantal van de getroffen organisaties vergaderde gisteravond over de mogelijkheid de krachten te bundelen, en maakte plannen voor mogelijke acties. Ze willen dat de gemeente het besluit uitstelt, zodat ze een oplossing kunnen zoeken. (JASPER KARMAN)

Lees meer vandaag in Het Parool