Binnenland Bewaar

PvdA en D66 Amsterdam samen in college

Eberhard van der Laan. Foto ANP
Eberhard van der Laan. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - PvdA en D66 in Amsterdam willen samen de as vormen van een nieuw college van burgemeester en wethouders. Dat is de uitkomst van een gesprek dat zij woensdag hebben gevoerd, zo maakten ze na afloop bekend.

De twee hebben wel nog een derde partij nodig om aan een meerderheid te komen. GroenLinks en de VVD lijken daarvoor de meest voor de hand liggende kandidaten.

PvdA en D66 gingen woensdag met elkaar om de tafel zitten op uitnodiging van informateur en oud-PvdA-minister Eberhard van der Laan. De PvdA kwam bij de gemeenteraadsverkiezingen met vijftien van de 45 raadszetels als grootste partij uit de bus. D66 was de grootste winnaar. De partij kreeg zeven zetels, vijf meer dan voorheen.

De twee partijen spraken over enkele belangrijke onderwerpen. Daaronder waren de grootscheepse bezuinigingsmaatregelen die Amsterdam de komende jaren moet nemen, investeringen in het onderwijs en de relatief lage opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen en manieren om Amsterdammers in de toekomst meer bij de stad te betrekken.

Van der Laan begon maandag met verkennende gesprekken met de zes grootste partijen in de gemeenteraad over hun wensen voor een nieuw stadsbestuur. Alle fracties lieten weten dat het voor de hand ligt dat de PvdA en D66 in een nieuw college komen. De informateur presenteert waarschijnlijk maandag een verslag van de verkennende gesprekken. (ANP)