AMSTERDAM - D66 in Amsterdam wil dat de waarnemend burgemeester van de hoofdstad iemand wordt die al eens burgemeester van een grote stad is geweest en die boven de politieke partijen staat.

Daarom zou de Amsterdamse locoburgemeester en wethouder Lodewijk Asscher (PvdA) niet de meest geschikte kandidaat zijn. Dat liet een woordvoerder van D66 maandag weten.

Job Cohen maakte vrijdag bekend dat hij per direct stopt als burgemeester van Amsterdam. Hij stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni. Locoburgemeester Asscher neemt nu tijdelijk zijn honneurs waar. De wethouder heeft zich ook aangeboden om waarnemend burgemeester te worden. Die bestuurt de stad tot er weer een 'echte' burgemeester is.

Een woordvoerder van Asscher laat weten dat zowel Cohen als het huidige college van burgemeester en wethouders hem heeft gevraagd waarnemend burgemeester te worden. Dat zou goed zijn voor de continuïteit van het bestuur in de hoofdstad. De zegsman benadrukte dat de PvdA'er er vanzelfsprekend belang aan hecht dat de juiste procedure wordt gevolgd.

Die procedure gaat als volgt. Waarnemend commissaris van de Koningin in Noord-Holland Elisabeth Post gaat binnenkort praten met de fractievoorzitters in de Amsterdamse gemeenteraad om te horen wat voor een waarnemend burgemeester zij zoeken. Vervolgens gaat zij op zoek naar twee kandidaten, die ze dan weer voorlegt aan de raad.

De zoektocht naar een 'echte' burgemeester gaat maanden duren. Om te beginnen gaat de gemeenteraad een profielschets opstellen waaraan de opvolger van Cohen moet voldoen. Sollicitaties gaan naar de commissaris van de koningin. Die stelt ook dan weer een lijst op, die ze voorlegt aan een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

D66 wil dat Amsterdammers ook inbreng krijgen in de profielschets voor een nieuwe burgemeester. De zoektocht moet ''zo goed en transparant mogelijk'' worden, aldus de woordvoerder. (ANP)