Binnenland Bewaar

Topambtenaar Maessen voert schrikbewind

Vorige week berichtte Het Parool al dat Maessen portiers en beveiligers heeft uitgescholden en geïntimideerd. © ANP
Vorige week berichtte Het Parool al dat Maessen portiers en beveiligers heeft uitgescholden en geïntimideerd. © ANP © UNKNOWN

De Amsterdamse topambtenaar Jos Maessen voert een schrikbewind, waarbij hij medewerkers stelselmatig schoffeert en intimideert. Hij overtreedt ontslagregels en zet gemeenteambtenaren onder druk om te vertrekken.

 We doen geen uitspraken over individuele werknemers, maar het college is bekend met enkele klachten.  
Wethouder Eric van der Burg

Meer dan vijftien (oud-)medewerkers van Maessen, die uit angst voor represailles alleen anoniem willen praten, schetsen een onthutsend beeld van zijn functioneren als directeur van de dienst Dienstverlening en Facilitair Management (DFM).

''Je moet geen tijd in de mensen steken, maar in de resultaten. Het interesseert me geen fuck hoe het de mensen vergaat,'' citeren ze hem. Betrokkenen spreken van 'geestelijke vernedering'. ''Hij geeft je het idee dat je de enige bent die disfunctioneert,'' zegt een van hen.

''Ik heb gezien hoe hij met zijn gezicht vlak voor iemand stond te briesen over 'klootzakken' die weg moesten,'' aldus een medewerker. Een collega: ''Er lopen mensen huilend uit vergaderingen en Jos gaat gewoon door.'' Weer een ander: ''Hij verwees eens naar nazi-Duitsland: 'Toen waren de verhoudingen wel duidelijk,' zei hij.''

'Jos heeft een bek als een bijl'
Het gevolg: een cultuur van angst, groot personeelsverloop en hoog ziekteverzuim. Een van hen: ''Ik trok het niet meer, voelde me een slaaf.'' Er zijn zeker acht mensen die de afgelopen tijd na hooguit zeven maanden alweer opstapten, uit onvrede over Maessen en/of diens vertrouwelingen. In drie jaar versleet Maessen acht secretaresses.

Toch zou hij dit voorjaar een zeer goede beoordeling hebben gehad na een functioneringsgesprek met gemeentesecretaris Henk de Jong, de hoogste ambtenaar op het stadhuis. Tussen 2000 en 2008 had Maessen een toppositie als directeur van de Bestuursdienst en viel hij onder politieke verantwoordelijkheid van burgemeester Cohen.

Wethouder Eric van der Burg, verantwoordelijk voor personeels?beleid, meldt dat er een onderzoek loopt naar Maessen dat over een maand moet zijn afgerond. In de tussentijd mag hij aanblijven. Op vragen van deze krant wil Van der Burg niet ingaan. ''We doen geen uitspraken over individuele werknemers, maar het college is bekend met enkele klachten.''

Vorige week berichtte Het Parool al dat Maessen portiers en beveiligers heeft uitgescholden en geïntimideerd. Nu blijkt dat hij ook onder hoger personeel berucht is vanwege scheldpartijen, die soms vergezeld gaan van discriminerende taal. Een medewerkster: 'Jos heeft een bek als een bijl.'

Lees meer in Het Parool, onder meer een lijst van uitspraken die topambtenaar Jos Maessen tegenover zijn personeel heeft gedaan.