Binnenland Bewaar

Anti-NZ-partij scoort goed

Red Amsterdam, de partij die als belangrijkste speerpunt het stoppen met de Noord/Zuidlijn heeft, kan volgens O+S elf procent van de stemmen halen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart.
Red Amsterdam, de partij die als belangrijkste speerpunt het stoppen met de Noord/Zuidlijn heeft, kan volgens O+S elf procent van de stemmen halen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. © UNKNOWN

AMSTERDAM - Red Amsterdam, de anti-Noord/Zuidlijnpartij van actrice Nelly Frijda, kan een gevaarlijke outsider worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. De partij is in staat elf procent van de stemmen te halen, oftewel vijf van de 45 raadszetels.

Dit blijkt uit onderzoek van de gemeentelijke dienst O+S. Die vroeg kiezers hoe groot de kans is dat ze op een partij stemmen die als belangrijkste programmapunt het stoppen met de Noord/Zuidlijn heeft.

Onderzoeker Jeroen Slot zegt dat elf procent van de stemmen haalbaar is als de campagne onder optimale omstandigheden verloopt.

''Dat betekent onder meer dat Red Amsterdam komt met een serieuze lijsttrekker die over andere onderwerpen geen standpunten inneemt die grote groepen kunnen afschrikken. En als andere onderwerpen in de campagne belangrijk worden, zoals de vraag welke partij het grootst wordt, is dat ongunstig.''

Red Amsterdam heeft nog een speerpunt: het opheffen van alle stadsdelen, te beginnen met stadsdeel Centrum. De halvering (van veertien naar zeven stadsdelen) die in mei zijn beslag krijgt, gaat de partij niet ver genoeg. ''In de stadsdeelraden voltrekt zich een schijndemocratie waarmee veel geld wordt verspild,'' zegt oud-PvdA-wethouder Pitt Treumann, die een toppositie krijgt op de kandidatenlijst van de nieuwe partij.

Onduidelijk is welke partijen kiezers kunnen verliezen aan Red Amsterdam. Duidelijk is wel dat de partij het vooral moet hebben van mensen uit de leeftijdsgroep 45-74 jaar.

Bijna een kwart van hen is bereid de partij te steunen. Slot: ''Dat is ook de groep die in het algemeen wat meer politiek betrokken is en wat meer opkomt bij verkiezingen. Dat maakt de kans op succes wat groter.'' (BAS SOETENHORST)