AMSTERDAM - Het afdelingsbestuur van de PvdA in Zuidoost schuift Muriel Dalgliesh naar voren als opvolger van stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet.

De huidige fractievoorzitter in de deelraad bezet de eerste plaats op de lijst met kandidaten die de PvdA op 9 december zal voorleggen aan de vijfhonderd leden in Zuidoost.

Opvallend aan de concept-kandidatenlijst is de lage notering van de andere leden die een gooi willen doen naar het lijsttrekkerschap. Bestuurder Jude Kehla-Wirnkar is door de adviescommissie op een negende plaats gezet, nieuwkomer Marcel la Rose staat als lijstduwer op plaats 24. Beiden reageren teleurgesteld op de hen toegewezen plek.

Kehla zegt zich gestraft te voelen voor zijn inspanningen om een einde te maken aan de subsidieverstrekking langs etnische lijnen in Zuidoost. Vorige maand stemde de deelraad in met een nieuwe opzet van de verdeling van welzijnssubsidies, maar de weerstand tegen het plan was aanvankelijk groot, vooral binnen de eigen fractie.

Kehla: ''De partij geeft nu aan vreemd signaal af. Men straft een bestuurder die orde op zaken stelt.''

La Rose vindt dat hij onvoldoende kans krijgt om zijn kandidatuur te stellen.

''De afdeling heeft gekozen voor een strakke en efficiënte procedure. Ik vind het jammer dat de partij de leden niet in staat stelt een open discussie te voeren over welke kandidaat het beste past bij het beleid voor de komende jaren.''

Kehla zegt op de ledenvergadering alsnog de strijd te willen aangaan met Dalgliesh.¿ (PATRICK MEERSHOEK)