Binnenland Bewaar

Amsterdams bestuur is spierwit

Grote uitzondering is Fadime Örgü, commissaris van Rochdale, onder de 66 bestuurders en commissarissen van de Amsterdamse woningcorporaties is zij de enige allochtoon. Foto GPD
Grote uitzondering is Fadime Örgü, commissaris van Rochdale, onder de 66 bestuurders en commissarissen van de Amsterdamse woningcorporaties is zij de enige allochtoon. Foto GPD © UNKNOWN

AMSTERDAM - Het bestuur van Amsterdam is in witte handen. Migranten zijn niet of nauwelijks te vinden op belangrijke posten. Dit blijkt uit een rondgang van de Adviesraad Diversiteit en Migratie langs de besturen van woningcorporaties, welzijnsinstellingen, culturele instellingen en het hoger onderwijs in de gemeente. De adviesraad hield vandaag in Stadsarchief De Bazel een conferentie over diversiteit in het bestuur.

De Amsterdamse woningcorporaties spannen de kroon. Onder de 66 bestuurders en commissarissen bevindt zich welgeteld één allochtoon: commissaris Fadime Örgü van Rochdale. Ook de top van het welzijnswerk is een blank bolwerk. Geen van de 46 bestuurders heeft een niet-Nederlandse herkomst.

Het hoger onderwijs telt vier allochtonen op een totaal van zeventig bestuursfuncties. Ook in de top van de culturele sector moeten migranten met een lantaarntje worden gezocht: twee op 48 bestuursfuncties.

De adviesraad spreekt van een dominante witte cultuur binnen organisaties die maar moeilijk te doorbreken valt. Voorzitter Ankie Verlaan: ''De neiging is groot elkaar posities toe te spelen. Als er een plaats vrijkomt, is er altijd iemand die roept dat hij nog wel iemand weet. Die komt bijna altijd uit de vrienden- of kennissenkring.''

Kritisch is de adviesraad ook op de gemeente, die relatief weinig migranten op topposities heeft. ''Amsterdam belooft al jaren beterschap, maar in de praktijk komt er bitter weinig van terecht. De wethouders zijn best van goede wil, maar daaronder gaat het mis.

De dominante cultuur binnen het ambtenarenapparaat dwingt jonge talentvolle allochtonen om zich aan te passen. Nogal wat trainees houden het na enkele maanden om die reden voor gezien.'' Ook de vakbonden vormen volgens de adviesraad een belemmering voor de verkleuring van organisaties. ''Zij richten zich puur op de belangen van het bestaande ledenbestand en staan verandering in de weg.'' (PATRICK MEERSHOEK)