Binnenland Bewaar

PvdA neemt fractie op de schop

De verwachting is dat de wethouders Lodewijk Asscher, Carolien Gehrels en Freek Ossel (foto) de top van de lijst zullen vormen. Het staat vast dat zeven van de twintig fractieleden niet zullen terugkeren. Foto Olivier Middendorp
De verwachting is dat de wethouders Lodewijk Asscher, Carolien Gehrels en Freek Ossel (foto) de top van de lijst zullen vormen. Het staat vast dat zeven van de twintig fractieleden niet zullen terugkeren. Foto Olivier Middendorp © UNKNOWN

AMSTERDAM - Een groot deel van de Amsterdamse PvdA-fractie, die geldt als een moeizaam functionerend geheel, zal geen plaats krijgen op de kandidatenlijst voor de verkiezingen van 3 maart.

Het staat vast dat zeven van de twintig fractieleden niet zullen terugkeren. Fractieleider Manon van der Garde, Charlotte Riem Vis, Sonja Hauet en Lupe Manuela houden de eer aan zichzelf. Daniel Sajet, Mohamed Mahdi en Sabina Gazic ambieerden wel een nieuwe termijn, maar kregen onlangs te horen dat ze niet in aanmerking komen voor een plaats op de lijst.

Mahdi vindt dat hij geen faire kans heeft gekregen, omdat hij pas vorig jaar in de raad kwam. ''Toen waren alle woordvoerderschappen al verdeeld.'' Sajet hoopt nu in de deelraad van Zuid te komen.

Jerry Straubs positie is onduidelijk. Als één van de weinigen zou hij zijn uitgenodigd voor een tweede gesprek.

Een volgende schifting onder de veertig kandidaten volgt na volgende week zaterdag. Zij draven dan op voor een groepssessie. Daarbij zal worden gekeken hoe men met elkaar omgaat. In de huidige fractie kunnen sommigen niet goed met elkaar overweg en bestaan de nodige meningsverschillen.

Enkele raadsleden vrezen dat twee derde van de fractie niet zal terugkeren of op een onverkiesbare plaats zal belanden. Volgens de laatste peiling dreigt de PvdA bijna te worden gehalveerd.

De verwachting is dat de wethouders Lodewijk Asscher, Carolien Gehrels en Freek Ossel de top van de lijst zullen vormen. Vicefractievoorzitter Frank de Wolf, Peggy Burke en financieel specialist Michiel Mulder zijn vrijwel zeker van een verkiesbare plaats. Een handvol nieuwkomers zal bij de eerste vijftien komen, onder wie wellicht  Martin Verbeet, stadsdeelvoorzitter in Oost. (HET PAROOL)