Binnenland Bewaar

Vos houdt ermee op

Marijke Vos keert na de raadsverkiezingen van maart volgend jaar niet terug als wethouder van GroenLinks. Foto ANP
Marijke Vos keert na de raadsverkiezingen van maart volgend jaar niet terug als wethouder van GroenLinks. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Marijke Vos keert na de raadsverkiezingen van maart volgend jaar niet terug als wethouder van GroenLinks, maakte ze vrijdagavond bekend.

''Na zestien jaar in de politiek vind ik het tijd iets anders te doen, mede vanwege privéomstandigheden. Ik wil me graag blijven bezighouden met milieu en kwetsbare mensen, maar wat ik na de verkiezingen precies ga doen, weet ik nog niet.'' Op de stadstelevisiezender AT5 had Vos in mei gezegd dat zij graag opnieuw voor GroenLinks wethouder wilde worden in Amsterdam.

Daarna kwam ze stevig onder vuur te liggen over de mislukte plannen met een milieuzone voor vervuilende personenauto's en het oprichten van een gemeentelijk energiebedrijf. Vos ontkent dat dit een rol heeft gespeeld bij haar besluit, dat ze in de zomer heeft genomen.

Collega-wethouder Maarten van Poelgeest, die Vos in 2006 van de Tweede Kamer naar Amsterdam haalde, zegt enkele weken geleden door haar op de hoogte te zijn gebracht.

Hij noemt haar vertrek bijzonder spijtig. ''Maar ik kan begrijpen dat iemand na zestien jaar iets buiten de politiek wil doen.'' Ook VVD-fractieleider Eric van der Burg kan zich Vos' besluit voorstellen: ''Ze heeft het stevig voor haar kiezen gehad. Het wethouderschap is niet haar geslaagdste periode in de politiek geweest.''