Binnenland Bewaar

Amsterdam neemt afscheid van helft stadsdelen

Amsterdam gaat van veertien naar zeven stadsdelen. Foto ANP
Amsterdam gaat van veertien naar zeven stadsdelen. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Met negen van de 45 stemmen tegen is de gemeenteraad gisteren akkoord gegaan met halveren van het aantal stadsdelen, veertien naar zeven.

De vereenvoudiging voltrekt zich vooral in het westen. Slotervaart, Geuzenveld en Osdorp vormen na de raadsverkiezingen van 2010 Nieuw-West. Bos en Lommer, de Baarsjes, Westerpark en Oud-West komen in het stadsdeel West. In het zuiden gaan Oud-Zuid en Zuideramstel samen (stadsdeel Zuid), in het oosten Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg (Oost). Noord, Zuidoost en Centrum blijven volgens de huidige grenzen bestaan.

Er was gisteravond nog debat over de exacte grenzen van West. Een ruime meerderheid was tegen het voorstel van het stadsbestuur de ringweg A10 als scheidslijn te hanteren. Vooral de PvdA voorzag een 'psychologische barrière' en armoedegrens. Uiteindelijk werd besloten de huidige grenzen van de stadsdelen te volgen.

Om tegengestelde redenen stemden SP en D66 als enige fracties tegen de halvering. De SP wil het liefst alle stadsdelen opheffen en vreest dat de discussie hierover 'voor jaren op slot gaat'. D66 had een voorkeur voor tien stadsdelen. De SP wil de stadsdelen zo min mogelijk bevoegdheden geven, D66 juist zo veel mogelijk. Ook andere fracties waarschuwden dat de komende jaren veel discussie kan ontstaan over de invloed van de stadsdelen, doordat die niet duidelijk is geregeld.

De PvdA-fractie, die de afgelopen maanden worstelde met het onderwerp, ging vrijwel unaniem akkoord. Alleen Sonja Hauet stemde tegen. Volgens haar is het een 'slecht onderbouwd besluit' dat leidt tot een duurder stelsel. (HET PAROOL)