Binnenland Bewaar

Steun voor prostitue die stopt

De Amsterdamse Wallen in Madurodam. Foto ANP/Koen Suyck
De Amsterdamse Wallen in Madurodam. Foto ANP/Koen Suyck © UNKNOWN

AMSTERDAM - Uitzendbureau Randstad gaat in Amsterdam prostituees begeleiden die uit het vak willen stappen en een andere baan zoeken. De begeleiding maakt deel uit van het project 'Een nieuw perspectief', waaraan ook de gemeente en het Scharlaken Koord (een organisatie voor de opvang van prostituees) deelnemen.

Prostituees die willen stoppen, lopen nu vaak nog tegen een muur op, aldus wethouder Marijke Vos (Zorg). ''Ze zijn vaak slecht opgeleid, en ze hebben weerbaarheids-training nodig. Sommigen zijn sociaal geïsoleerd doordat ze altijd alleen maar in het prostitutiewereldje hebben gezeten.'' Het project moet dat doorbreken. ''We willen zorgen dat ze behoorlijk worden opgeleid, dat naar eventuele schulden wordt gekeken en dat huisvesting wordt geregeld.''

Voor het 'uitstaptraject' is een half miljoen euro beschikbaar gesteld, een ton door de gemeente, de rest door het rijk. Het streven is daarmee vijftig prostituees te laten stoppen, ofwel tienduizend euro per persoon. De GGD en het Prostitutie & Gezondheidscentrum van de gemeente gaan verkennen welke vrouwen willen uitstappen. Op den duur moet het uitstaptraject bij de Dienst Werk en Inkomen worden ondergebracht. (HET PAROOL)