Binnenland Bewaar

'Stadsdelen in 2014 opheffen'

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner. Foto ANP
Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner. Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil de stadsdelen al met ingang van de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2014 afschaffen. Dat heeft hij donderdag laten weten aan de Tweede Kamer. Hij werkt aan een wijziging van de Gemeentewet waardoor gemeenten niet meer de bevoegdheid hebben om er deelgemeenten op na te houden.

In de gemeenteraad zei wethouder Andrée van Es donderdag dat ze aan een gesprek met Donner de indruk heeft overgehouden dat zijn voornemen om de stadsdelen af te schaffen 'vast en stevig' is. Voor begin januari heeft ze een bijeenkomst belegd met alle stadsdelen om de gevolgen te bespreken.

Wethouder Lodewijk Asscher laat intussen onderzoek doen naar de kosten en baten van de stadsdelen en naar de opheffing daarvan.

Donner liet overigens wel ruimte voor een ander model van de stadsdelen. In antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Willibrord van Beek zei hij dat het Amsterdam vrij staat om, binnen de kaders van de aangepaste Gemeentewet, het bestuur naar goeddunken in te richten.

Van Beek had bij zijn vraag verwezen naar het Haagse model. De gemeente Den Haag heeft geen deelraden van gekozen volksvertegenwoordigers. Wel heeft elk van de acht stadsdelen een stadsdeelkantoor waar de burgers bijvoorbeeld een paspoort kunnen aanvragen.

Elk stadsdeel heeft een bescheiden ploeg ambtenaren onder leiding van een stadsdeeldirecteur, die door de bewoners kunnen worden aangesproken op de leefbaarheid in het stadsdeel. Ook hebben de Haagse wethouders ieder een stadsdeel onder hun hoede en heeft de gemeenteraad een speciale commissie voor 'stadsdeelgerelateerde zaken'. (HET PAROOL)