Amsterdam Bewaar

Renovatie wijk Jeruzalem voorlopig van de baan

Foto ANP
Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - De renovatie, sloop en nieuwbouw van de wijk Jeruzalem in Oost is voorlopig van de baan. Woningcorporatie Rochdale, eigenaar van de meeste panden in de wijk, heeft voorlopig geen geld om de plannen uit te voeren.

Dat heeft Rochdale het stadsdeel maandag meegedeeld. In de deelraad is met ontzetting en verbijstering gereageerd op het nieuws, dat de toch al gespannen politieke verhoudingen in het stadsdeel opnieuw op scherp zet.

De plannen voor een groot deel van de 750 sterk verouderde duplexwoningen in Jeruzalem dateren al van 1992. De bewoners van de buurt vol hofjes, speelplaatsen en groenstroken hebben zich jaren fel verzet tegen die plannen.

Rochdale, De Key en veel partijen in de deelraad vonden dat de kleine, gedateerde woningen grondig gerenoveerd, of liever nog, gesloopt moesten worden. In 2008 bereikten partijen na negentien jaar gesteggel eindelijk een akkoord: Rochdale zou in 2011 met slopen beginnen en twee jaar later de eerste nieuwe woningen opleveren. Het stadsdeel, het gemeentelijke Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) en de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (nu Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) gingen akkoord met de plannen, omdat Rochdale beloofde de stedenbouwkundige structuur van het monument te behouden. In februari betitelde toenmalig minister Plasterk de wijk nog officieel als rijksmonument.

Maar van de planning komt voorlopig dus niets terecht. Rochdale stelt weliswaar dat het formele besluit over uitstel pas eind november wordt genomen, maar stadsdeelbestuurder Nevin Özütok (GroenLinks) liet er gisteren in de raadsvergadering geen onduidelijkheid over bestaan: ''Door de crisis heeft Rochdale gewoon geen geld voor de uitvoering.''

Die mededeling zorgde voor verbijstering en woede bij alle fracties. Raadsleden vinden de vertraging niet te verkopen aan de bewoners.

''Ik snap er niets van,'' zei VVD'er Rob de Bruin. ''Tot voor kort was er geen vuiltje aan de lucht en nu heeft Rochdale ineens geen geld? We zijn negentien jaar met dit project bezig. Dan reserveer je toch een bedrag?''
SP en Meerbelangen vrezen dat Rochdale met het uitstel probeert onder de verplichtingen uit te komen en over twee jaar zal proberen de plannen te wijzigen. ''Het is een truc om onder de belofte uit te komen dat alle bewoners mogen terugkeren in de wijk,'' zei SP-deelraadslid Tiers Bakker. Raadslid Bas van Vliet (Meerbelangen) eiste inzage in het convenant tussen Rochdale en het stadsdeel om te bekijken aan welke afspraken de corporatie kan worden gehouden.

Özütok haalde zich de woede van de oppositie op de hals toen ze meldde dat nooit een convenant is getekend. Daarmee kreeg het broze vertrouwen tussen partijen in het stadsdeel opnieuw een dreun, na de politieke crisis rond het financiële debacle van MuzyQ kort geleden. ''We beginnen aan een wijziging van het bestemmingsplan, maar we hebben niets op papier staan? Dit kan toch niet in een professionele organisatie,'' zei een boze Van Vliet. De VVD noemde het functioneren van het stadsdeelbestuur beschamend.

De deelraad praat in januari verder over Jeruzalem. Özütok beloofde dan meer duidelijkheid te geven over de vertraging. Ze zal harde toezeggingen eisen van Rochdale over het tussentijdse onderhoud. Ook zal ze een rondje maken langs andere corporaties in Oost, om te inventariseren welke andere projecten in gevaar zijn omdat afspraken niet op papier zijn gezet. (JASPER KARMAN)