Binnenland Bewaar

Voorstel taks op tweetaktmotor in Amsterdam

Een Solex in Amsterdam. Archieffoto ANP
Een Solex in Amsterdam. Archieffoto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Amsterdamse eigenaren van brommers, scooters en boten met een tweetaktmotor moeten extra belasting betalen, vind de Partij voor de Dieren. Ze dient volgende week daartoe in de gemeenteraad een voorstel in. De vervuiling door tweetaktmotoren moet harder worden aangepakt, vindt fractieleider Johnas van Lammeren.

De 'tweetakttaks' moet in plaats komen van de geplande verhoging van het binnenhavengeld van honderd tot 180 euro. Van Lammeren wil dat de vervuiler betaalt.

De Fietsersbond omschrijft tweetaktmotoren als 'ware ultrafijnstofkanonnen'. Deze motoren vervuilen extra doordat de smeerolie door de benzine wordt gemengd en deels verbrand via de uitlaat in de lucht komt. Frank Borgman van de Fietsersbond: ''Een vrachtwagen stoot per seconde ongeveer dertigduizend deeltjes per kubieke centimeter uit, een scooter 35.000 duizend deeltjes.''

De tweetaktmotoren liggen al langer onder vuur. Eind vorig jaar stelde GroenLinks in Amsterdam samen met garagevereniging Bovag tevergeefs een sloopregeling voor tweetaktbrommers voor. GroenLinks en Bovag haalden een onderzoek van TNO aan waaruit bleek dat de bijdrage van brommers aan de verslechtering van de luchtkwaliteit weliswaar beperkt is, maar dat de uitstoot van schadelijke stoffen lokaal zeer hoog is. (HET PAROOL)