Binnenland Bewaar

'Treurig lot voor veel moslima's'

De Amsterdamse diversiteitswethouder Andrée van Es (GroenLinks). Foto ANP
De Amsterdamse diversiteitswethouder Andrée van Es (GroenLinks). Foto ANP © UNKNOWN

AMSTERDAM - Orthodoxe moslims mogen dan geen gevaar vormen voor de samenleving, voor moslimmeisjes en -vrouwen blijft het strenge geloof een bedreiging voor hun persoonlijke vrijheid. Dat zegt de Amsterdamse diversiteitswethouder Andrée van Es (GroenLinks).

Ze reageert hiermee op het vrijdag verschenen onderzoek over salafisme, de strengste islamitische stroming, in Nederland.

Een conclusie van het rapport was dat streng orthodoxe moslims geen gevaar vormen voor de Nederlandse samenleving. Dat komt onder meer door de enorme sociale controle in salafistische gemeenschappen; strenggelovigen nemen elkaar steeds de maat, en bespreken voortdurend wat wel en niet mag.

''Nederland haalt nu dus opgelucht adem,'' zegt Van Es. ''Maar we hebben het er niet over wat dit betekent voor de vrouwen in die orthodoxe gemeenschappen. Ik spreek zo vaak islamitische vrouwen en meisjes die vertellen dat ze niet vrij zijn. Die vertellen over vrouwen die ze kennen - het gaat nooit over henzelf - die erg jong getrouwd zijn en dat niemand gelukkig is. Of dat ze bang zijn een glas wijn te drinken op een terras, of een sigaret op te steken. En dat zijn de kleine voorbeelden. Het gaat ook om vrouwen die niet de vrijheid hebben de opleiding te volgen die ze willen, of hun eigen partner te kiezen.''

Het onderzoek was verricht in opdracht van de nationale coördinator terrorismebestrijding. Op basis van de conclusie dat streng orthodoxe moslims geen gevaar vormen liet minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) direct weten dat het dreigingsniveau in Nederland niet wordt verhoogd. Maar dat is niet het hele verhaal, vindt Van Es. ''Twee derde van alle moslims is matig tot streng orthodox. Dat gaat om enorme aantallen, waarbij de vrouwen zich niet kunnen gedragen zoals ze zouden willen. Het is mijn verantwoordelijkheid als wethouder voor hen op te komen.''

Nederland telt volgens dat rapport tussen de 40.000 en 65.000 strenggelovige en fanatieke moslims. Het merendeel van deze groep, mogelijk zelfs 32.000, heeft een Marokkaanse achtergrond. Slechts een klein deel van hen behoort tot de jihadistische stroming die geweld aanvaardbaar vindt als strijdmiddel. Het merendeel van de fanatieke groep gaat pragmatisch om met de grotere vrijheden in Nederland, al is er wel verzet tegen de rol van de vrouwen. (VERA SPAANS)