Amsterdam Bewaar

Slachtoffer in zedenzaak boven alles

De 'bunker' in Amsterdam-Osdorp waar het proces tegen Robert M. wordt gehouden. © ANP
De 'bunker' in Amsterdam-Osdorp waar het proces tegen Robert M. wordt gehouden. © ANP © UNKNOWN

De Amsterdamse rechtbank wil er alles aan doen om de identiteit verborgen te houden van de 67 slachtoffers van seksueel misbruik waarvoor Robert M. wordt vervolgd. Daarom gaan grote delen van het proces zich achter gesloten deuren afspelen.

Maandag begint de inhoudelijke behandeling van de Amsterdamse zedenzaak. Voorzitter Frans Bauduin van de meervoudige kamer die de geruchtmakende zedenzaak gaat behandelen kwam gistermiddag met zijn collega's Martien Diemer en Sieneke Boekhoudt speciaal naar de jaarlijkse perslunch om een toelichting te geven op de procedures rond het proces. Er werd bekendgemaakt dat de dossiers van de kinderen achter gesloten deuren worden behandeld om de anonimiteit te waarborgen. Verder zullen de foto's van het seksueel misbruik in een aparte ruimte worden bekeken. Ouders van slachtoffers mogen bovendien alleen bij de zaak van hun eigen kind aanwezig zijn.

Op sommige dagen zal de rechtbank dertien kinddossiers behandelen, met daarin gedetailleerde beschrijvingen van het seksueel misbruik van de 67 jonge kinderen. Vanwege de zeer ernstige feiten is er voor de rechters de mogelijkheid om psychosociale hulp te krijgen.

De drie rechters zijn geselecteerd op 'senioriteit' en ervaring. Zo heeft Bauduin eerder die het Probo Koalaproces voorgezeten en ook Volkert van der G. berecht. Er is gekozen voor een evenwichtige
samenstelling: twee mannen en een vrouw. De twee officieren, Maaike Bienfait en Frieke Dekkers, zijn jonger. 'Wij hebben bewust gekozen voor oudere, ervaren rechters. Ze hebben wel kinderen, maar die zijn niet jong meer,' aldus een woordvoerster van de rechtbank.