Amsterdam Bewaar

Al eerder melding over andere verdachte zedenzaak

Richard van O., echtgenoot van hoofdverdachte Robert M. (midden). Rechts crèchecollega en medeverdachte Edwin R. Tegen één van beide verdachten is eerder melding gedaan door een ongeruste ouder.
Richard van O., echtgenoot van hoofdverdachte Robert M. (midden). Rechts crèchecollega en medeverdachte Edwin R. Tegen één van beide verdachten is eerder melding gedaan door een ongeruste ouder. © UNKNOWN

DEN HAAG - Een ongeruste moeder heeft enkele jaren geleden aan de bel getrokken over één van de verdachten in de Amsterdamse zedenzaak. Het gaat dan niet om de hoofdverdachte Robert M. (27) over wie ook eerder meldingen zijn gedaan bij de politie. De melding is drie tot vier jaar geleden gedaan en betreft zodoende óf de 37-jarige Richard O., de echtgenoot van M., óf zijn collega bij kinderdagopvang 't Hofnarretje Edwin R. (39).

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wilde gisteren tegenover de lokale tv-zender AT5 niet zeggen om wie van de twee mannen het gaat. De rechter-commissaris heeft gisteren besloten dat Richard O. de komende twee weken blijft vastzitten. Ook Edwin R. blijft zeker tot na het weekeinde in de cel. Justitie verdenkt hem ervan dat hij seksuele handelingen met zichzelf zou hebben verricht voor een webcam, tijdens chatsessies met kinderen.

De politie heeft op de computer die bij Robert M. in beslag is genomen inmiddels beelden aangetroffen waarop is te zien dat kinderen ernstig worden misbruikt. Rechercheurs hebben echter nog niet kunnen vaststellen of het ook gaat om kinderen die door de hoofdverdachte zijn genoemd. Het zal lang duren voordat hier duidelijkheid over is, aldus justitie.

Het onderzoek vreet aan de capaciteit van politie en justitie in de hoofdstad, aldus de burgemeester. Alles wordt op alles gezet, maar dit gaat ten koste van het werk aan andere strafbare zaken die in de stad worden gepleegd, zei Van der Laan. Momenteel zijn zeker 150 rechercheurs fulltime met het onderzoek bezig, evenals zes officieren van justitie, zeventig familierechercheurs die de gezinnen van slachtoffertjes begeleiden en vijf kinderartsen in het Academisch Medisch Centrum (AMC) die de kinderen lichamelijk en psychisch onderzoeken.

Het korps Amsterdam-Amstelland en de GGD Amsterdam krijgen hulp van collega's uit het land. (GPD)