live

Ajax beslist duel met Willem II voor rust en wint met 5-0

Na een goede eerste helft wist Ajax al bij rust dat de buit binnen was: de Amsterdammers stonden na 45 minuten al met 4-0 voor tegen een Willem II dat geen moment indruk kon maken. In de tweede helft deed Ajax het rustig aan, met de debutanten Queensy Menig en Riechedly Bazoer in de ploeg. Klaassen bepaalde de eindstand na rust op 5-0.

Nabeschouwing

De negentienjarige aanvaller kampt met liesklachten, Zimling heeft een bovenbeenblessure.

'We moeten nu oogsten', zegt De Boer over de komende weken waarin woensdag thuis tegen Apoel Nicosia plaatsing voor de Europa League kan worden afgedwongen en een week later in de achtste finale van de KNVB-beker de thuiswedstrijd tegen Vitesse wacht. 'Ik hoop dat we uit de komende drie thuisduels het maximale resultaat halen, want anders is het heel teleurstellend.'

Ajax-huurling Fabian Sporkslede komt zaterdag met Willem II niet in actie tegen zijn eigenlijke club. De middenvelder is nog niet fit. Mitchell Dijks is dat wel en krijgt van trainer Jurgen Streppel een basisplaats.
'Er hangt een positieve sfeer rond de club', zei de trainer over de nummer acht van de eredivisie.

'Iedereen gelooft in een stunt. Maar Ajax is natuurlijk wel de top van Nederland, je staat tegenover allemaal internationals. Winst zou mooi zijn', zei de trainer in de wetenschap dat Willem II in 38 uitwedstrijden tegen Ajax nog nooit won. Wel speelden de Tilburgers vier keer gelijk.

Live

Bekijk nieuwe update(s).
 1. 92

  Ajax heeft het in de tweede helft rustig aan gedaan: door de 4-0 score bij rust zaten de Amsterdammers al op rozen. In de tweede helft gebeurde er weinig: alleen Klaassen wist het publiek in de Amsterdam Arena nog op de banken te krijgen met een doelpunt. Door de ruime overwinning op Willem II kunnen de Ajacieden zich gaan concentreren op de belangrijke wedstrijd tegen APOEL Nicosia, waarin deelname aan de Europa League op het spel staat.

 2. 92

  Einde tweede helft!

 3. 82

  Gele kaart Ricardo Ippel

 4. 80

  De absolute wil om de score nog te vergroten lijkt te ontbreken bij Ajax: er gebeurt in de tweede helft weinig meer.

 5. 76

  Bruno Andrade wordt vervangen door Terell Ondaan

 6. 75

  Ricardo Kishna wordt vervangen door Queensy Menig. En zo maakt ook Menig zijn debuut in de eredivisie. Hij speelde al wel in de beker en scoorde toen zelfs.

 7. 71

  Riechedly Bazoer was in 2012 inzet van een rel tussen Ajax en PSV, toen de 16-jarige Bazoer tot verbijstering van PSV ervoor koos om te verkassen naar Ajax. Ajax betaalde alleen de opleidingskosten voor het talent, omdat die uit vrije wil zou zijn vertrokken. PSV beschuldigde de Amsterdammers ervan slinks te hebben gehandeld. Het zorgde ervoor dat Bazoer een tijdlang niet kon spelen: hij was als amateurvoetballer na de deadline vastgelegd. Ook de KNVB liet weten hem niet te selecteren voor jeugdteams.

 8. 64

  Lucas Andersen wordt vervangen door Riechedly Bazoer. Het moment is daar: Bazoer maakt zijn debuut in de eredivisie.

 9. 64

  Stijn Wuytens wordt vervangen door Freek Heerkens

 10. 65

  Cillessen is alert en reageert goed op de inzet van Sahar. Met een snoekduik redt de Ajaxdoelman, en ook de rebound van Armenteros wordt gestuit door Cillessen. Willem II komt er niet doorheen, lijkt de keeper zich te hebben voorgenomen.

Voorbeschouwing

Trainer Frank de Boer vierde zaterdag zijn vierde verjaardag als hoofdtrainer van Ajax met een ruime zege op Willem II (5-0). Hij kreeg van zijn spelers niet alleen een overwinning cadeau.

De thuisclub vermaakte de toeschouwers, vooral voor rust, ook met mooie aanvallen en individuele hoogstandjes. Met De Boer aan het roer voert het vlaggenschip van Ajax in eigen land weer een behouden vaart. De club won vier landstitels op rij en zag het eigen vermogen sinds 6 december 2010 groeien van 39,1 miljoen naar 88,1 miljoen euro aan het einde van vorige seizoen. Ajax zoekt nog wel steeds vergeefs aansluiting met de Europese subtop. De laatste groepswedstrijd van woensdag in de Champions League tegen Apoel Nicosia gaat slechts om een plaatsje in de Europa League van volgend seizoen.

De Boer verplichtte zichzelf voor aanvang van het huidige voetbaljaar succesvol aan aantrekkelijk spel te koppelen. Dat lukte lang niet altijd, maar tegen Willem II kwamen de fans in de ArenA voldoende aan hun trekken. Vooral voor rust kon de bezoekende club uit Tilburg het aanvalsspel van de thuisclub alleen af en toe met overtredingen ontregelen. Kolbeinn Sigthorsson was het voornaamste slachtoffer van het harde spel van Willem II. De IJslander kreeg weer eens de voorkeur boven Arkadiusz Milik en opende na veertien minuten de score. Nog geen vier minuten later verdween hij per brancard het speelveld, na een harde schop van Ali Messaoud op zijn enkel.

Milik bekroonde zijn invalbeurt al snel met de 2-0. Na 31 minuten scoorde Joël Veltman met een stiftbal (3-0). Vlak voor rust jongleerde Ricardo Kishna net zo lang met de bal totdat hij Milik succesvol in stelling kon brengen (4-0).

Na de 5-0 van Davy Klaassen vlak na rust begon Ajax voorzichtig aan de ontmoeting van woensdag met Apoel Nicosia in de Champions League te denken. De Boer maakte van de gelegenheid gebruik de talenten Riechedly Bazoer en Queensy Menig voor het eerst speeltijd in de eredivisie te gunnen. Zij schaarden zich niet in een lange rij met debutanten die hun eerste competitiewedstrijd met een treffer wisten te bekronen.