Sport Bewaar

Feyenoord traint jeugd al 6 jaar via de 'Cruijff-methode'

© PRO SHOTS
© PRO SHOTS © UNKNOWN

Enkele dagen voor de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax olie op het vuur gooien, zou ongepast zijn. Bovendien zit het niet in het karakter van Stanley Brard. Maar de vraag of Feyenoord de talenten in de jeugdopleiding op individuele leest geschoeide oefenstof voorschotelt, levert een glimlach op bij de geboren Indonesiër. 'Die aanpak hanteren wij al ruim zes jaar en daar plukken wij de vruchten van', zegt Brard in het AD.

Cruijff
In Amsterdam noemen ze het de visie van Johan Cruijff, die de jeugdopleiding van Ajax op die manier een nieuwe impuls wil geven. Brard, die in de jaren tachtig als speler een opleving kende toen Cruijff de oversteek van de Meer naar de Kuip maakte, wenst niet over de aartsrivaal te praten. 'Ik kan en mag er niet over oordelen', zegt hij. 'Dat kan alleen als je daar dagelijks rondloopt. Dat de situatie bij Ajax slecht is voor het Nederlandse voetbal, is wel duidelijk. Ik praat liever alleen over Feyenoord.

Rinus Michels Award
De club veroverde in 2010 en 2011 de Rinus Michels Award, de prestigieuze prijs voor de beste jeugdopleiding van Nederland.

Buitenlandse clubs
Doordat de Rotterdamse jeugdopleiding internationaal in steeds hoger aanzien staat, komen buitenlandse clubs regelmatig een kijkje nemen. Hierbij kijken de clubs ook naar de jonge talenten die rondlopen op Varkenoord. Feyenoord heeft daar genoeg van en sluit de deuren van de Feyenoord Academy voor andere clubs.

Talenten
'Het is een vorm van erkenning', zegt Brard in De Telegraaf. 'We staan in het buitenland in de picture. Dat hoor je, dat lees je en dat zie je. Maar diezelfde buitenlandse clubs azen ook op onze talenten. Daar moeten we alert op zijn en dus komt er nu een grens aan onze gastvrijheid.'

Eerste elftal
Clubs komen soms dagenlang rondkijken bij Feyenoord. Dit jaar maakte een handvol jeugdspelers zijn debuut in het eerste elftal, dat voor een groot deel al bestaat uit eigen kweek. Gisteren tekende Brard een nieuw contract, dat hem voor onbepaalde tijd aan de jeugdopleiding van Feyenoord bindt.