Amsterdam Bewaar

Stedelingen staan in de rij voor stukje wijngaard in West

Het stuk grond bij Sloterdijk waar in het voorjaar van 2016 een wijngaard, zes paviljoenen en kassen moeten verrijzen.
Het stuk grond bij Sloterdijk waar in het voorjaar van 2016 een wijngaard, zes paviljoenen en kassen moeten verrijzen. © Eva Plevier

Op het nieuws dat Amsterdam een eigen wijngaard krijgt, is massaal gereageerd. Mensen staan in de rij om een stukje wijngaard te pachten bij Sloterdijk. Dat is niet alleen goed nieuws voor initiatiefnemer No Chateau, maar ook voor architect Wouter Valkenier.

Ik ben een beetje overdonderd door het enthousiasme. Ik ben al jaren bezig rond Sloterdijk en het duurde even voordat de gemeente echt enthousiast was

Architect Wouter Valkenier

Meer dan honderd geïnteresseerden hebben zich al gemeld om een stukje wijngaard te pachten voor 225 euro. 'En de aanmeldingen blijven binnenstromen', vertelt Claire Felicie van No Chateau. Tussen de geïnteresseerden zitten veel wijnfanaten, een wijnvereniging en mensen die bijvoorbeeld een stukje wijngaard cadeau willen doen. In totaal is er ruimte voor zeventig pachters.

Op de achtergrond is het architect Wouter Valkenier die in stilte geniet van alle aandacht. De wijngaard, die komend voorjaar moet verrijzen, wordt onderdeel van zijn Tuin van Bret.

Wat in 2011 begon als een avontuurlijk plan om het gebied rond station Sloterdijk aantrekkelijker te maken, groeit nu uit tot iets dat Valkenier nooit voorzien had. 'De plek waar de Tuin van Bret moet komen was tot vorig najaar niet meer dan een leftover. Een stuk braakliggend land, in de oksel tussen weg en sporen. Niemand had er ooit naar omgekeken. En omdat er nooit iets mee is gedaan, is het schone grond.'

Komend voorjaar moeten op het driehoekige terrein van 5.700 vierkante meter zes knalrode paviljoenen, een aantal kassen en een wijngaard verrijzen. Vijf serieuze partijen hebben zich gemeld voor Valkeniers nieuwe project. De ontwerper heeft zich eerder al in eigenzinnige projecten als Hannekes Boom en Ceuvel gestort. 

'Ik ben een beetje overdonderd door het enthousiasme. Ik ben al jaren bezig rond Sloterdijk en het duurde even voordat de gemeente echt warm liep, maar nu lijkt iedereen om.' De Tuin van Bret gaat straks het terrein worden van kunstenaars, foodtruckers, wijnliefhebbers, een koffieproducent, een paddenstoelenkweker, architecten en studenten.

Bier brouwen van regenwater
Het moet een zogenoemde circulaire werkgemeenschap gaan worden. Het idee daarachter is: zo veel mogelijk hergebruiken en op een duurzame manier ondernemen. Plannen om dit voor elkaar te krijgen zijn er genoeg: zonnepanelen plaatsen, bier brouwen met regenwater en zelfs poep omzetten in energie. Ook Valkenier neemt met zijn architectenbureau intrek in één van de paviljoens. 

De gemeente heeft hem en de andere ondernemers tien jaar de tijd gegeven om iets te maken van de Tuin van Bret. Eind deze maand worden al de eerste stappen gezet om de wijngaard vorm te geven. 'We gaan paardenmest strooien. Daarvoor hebben we nog wel een paar sterke kerels nodig,' zeg Claire Felicie, verantwoordelijk voor het wijngaardproject. 

Dat er ook de nodige kritiek kwam op de wijngaard, daar moet Felicie een beetje om lachen. 'Mensen zeggen dan: wie gaat er omgerekend 22,50 voor een fles wijn betalen, als je veel betere in de winkel kunt kopen voor minder? Die hebben het duidelijk niet begrepen. Als pachter ben je straks onderdeel van een proces. Je ziet de groei, je doet iets samen. Het is dus een vergelijking die helemaal nergens op slaat.'