Amsterdam Bewaar

Inval in kelderbox bracht flink wapenarsenaal aan het licht

Het Jan Zwanenburghof.
Het Jan Zwanenburghof. © Google Maps

In de kelderbox aan de Jan Zwanenburghof in Amsterdam-Slotermeer die de Explosieven Opruimingsdienst 27 november onderzocht, blijkt een forse partij wapens en explosieven te zijn gevonden.

Het gaat om vijf handgranaten, de lading van een mijn, een lange-afstandsgeweer met demper en telescoop, verscheidene pistolen en revolvers, schietpennen, patroonhouders voor automatische wapens en twee kisten munitie.

Twee van de drie verdachten die vanwege de wapenvondst waren gearresteerd, zijn gisteren vrijgelaten door de raadkamer van de rechtbank, omdat die onvoldoende aanwijzingen ziet voor hun betrokkenheid bij de wapens. Een vijftigjarige Amsterdammer zit nog vast.

De politie was de kelderbox in de middag van 27 november binnengevallen in een onderzoek naar een gestolen motor. Toen iets was gevonden dat op een explosief leek, werd de omgeving afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst ingeschakeld. Twee naastgelegen woningen werden ontruimd.

Politie en justitie hadden de forse wapenvondst niet naar buiten gebracht omdat de verdachten 'in beperkingen zaten' en enkel contact met hun advocaten mochten hebben.

De twee vrijgelaten verdachten zijn cliënten van advocaat Gerald Roethof en een kantoorgenoot. 'Ik ga er van uit dat het opheffen van de voorlopige hechtenis te maken heeft met het ontkennen van de verdachten en het feit dat het Openbaar Ministerie verzuimd heeft onderzoek naar vingerafdrukken of dna op de wapens te verrichten,' zegt Roethof. 'De wapens lagen niet in het zicht en met de kelderbox hadden ook andere personen van doen, maar die zijn ongemoeid gelaten. Onze cliënten hebben geen enkele binding met het milieu.'

De recherche doet volop onderzoeken naar (zware) wapens zoals die gebruikt worden in de onderwereldvete die al vele Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost. In de afgelopen weken zijn al verscheidene forse partijen wapens aangetroffen - in Amsterdam, maar bijvoorbeeld ook in Loosdrecht.