Amsterdam Bewaar

Erbudak moet Slotervaartziekenhuis 2,5 ton terugbetalen

Het Slotervaartziekenhuis.
Het Slotervaartziekenhuis. © Floris Lok

Aysel Erbudak moet met haar bedrijf Meromi Participaties 2,5 ton terugbetalen aan het Slotervaartziekenhuis, waar ze tot vorig jaar directeur was.

Dat blijkt uit een vonnis dat de rechtbank in Haarlem eind vorige maand heeft geveld in een zaak die het ziekenhuis tegen Erbudak had aangespannen.

De 2,5 ton betreft een investering in het webbedrijfje Drimpy, een digitaal platform voor patiënten, familieleden en medici. In 2011 sloot Erbudak een akkoord over een aandelenovername. Via Meromi Participaties, een bv waarvan zij aandeelhouder en enig bestuurder is, zou Erbudak in fases een lening van 1,3 miljoen euro verstrekken aan Drimpy.

In 2011 en 2012 volgden betalingen van in totaal een kwart miljoen. Dat geld kwam echter niet van Erbudaks bv, maar van het Slotervaartziekenhuis, dat handelde in opdracht van Erbudak.

Niets vastgelegd
Volgens Erbudak had zij met de toenmalige eigenaar van het ziekenhuis, haar eind 2012 overleden zakenpartner Jan Schram, afgesproken dat de aandelen op termijn naar het Slotervaart zouden kunnen gaan. Maar hierover is niets schriftelijk vastgelegd en haar mededirecteuren wisten van niets. Omdat Erbudak niet zelfstandig of alleen in overleg met Schram zulke overeenkomsten kon  sluiten, moet Meromi Participaties van de rechter het geld terugbetalen.

Erbudak zegt hoger beroep te overwegen. Sinds ze begin 2013 door het Slotervaart werd ontslagen, is ze verwikkeld in een reeks rechtszaken. Haar kinderen hadden belangen in bv's die boven het ziekenhuis hingen. Door een aandelenemissie bewerkstelligde het ziekenhuis dat die belangen zijn verwaterd tot bijna nul. De emissie staat centraal in een door Erbudak aangespannen zaak bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof. In een andere zaak eist ze achterstallig salaris van het Slotervaartziekenhuis.

Het Openbaar Ministerie bereidt een strafzaak tegen Erbudak voor op verdenking van oplichting en witwassen. Die draait om een mislukte gronddeal in Turkije. Op instigatie van Erbudak maakte het Slotervaartziekenhuis hiervoor in 2008 een miljoen euro over, zonder dat een tegenprestatie werd geleverd. Eind vorig jaar verloor het Slotervaart een civiele zaak over de Turkse deal.