Amsterdam Bewaar

Eigenwijks Slotervaart krijgt geen geld meer

Een straat in Slotervaart. Opbouworganisatie Eigenwijks dreigt uit de wijk te verdwijnen. © ANP
Een straat in Slotervaart. Opbouworganisatie Eigenwijks dreigt uit de wijk te verdwijnen. © ANP © UNKNOWN

Opbouworganisatie Eigenwijks dreigt na 53 jaar te verdwijnen uit Amsterdam-Slotervaart door bezuinigingen en herverdeling van subsidies van stadsdeel Nieuw-West.

Bewoners zijn verontwaardigd over de sluiting per 1 januari 'van de langst levende en meest succesvolle, politiek onafhankelijke bewonersorganisatie'. De bewoners suggereren dat twee andere organisaties die wel geld krijgen voor activiteiten in Slotervaart, dit te danken hebben aan een PvdA-lobby.

Het gaat om de Marokkaanse vrouwenorganisatie Nisa voor Nisa (voorzitter oud-PvdA-minister Ella Vogelaar) en de christelijke club Samenwonen-Samenleven van Henk van Waveren, voormalig PvdA-stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes. ''Er lijkt een patroon te zijn dat een aantal PvdA'ers goed heeft gelobbyd bij de grootste partij in Nieuw-West, de PvdA,'' zegt Martijn Rutte namens de bewonersorganisaties.

''Dit is vernietiging van sociaal kapitaal en van een enorm netwerk. Nisa voor Nisa en Samenwonen-Samenleven richten zich op  beperkte doelgroepen. Eigenwijks is veel breder,'' aldus Rutte.


Lees vandaag meer in Het Parool