Amsterdam Bewaar

Te koop: Bogardes kasteel in Osdorp

© Marc Driessen
© Marc Driessen © UNKNOWN

Het landhuis van Winston Bogarde in Osdorp zal vrijdag worden geveild. De ex- profvoetballer en pokeraar komt zijn verplichtingen jegens de bank niet meer na.

De voormalige huisbank van Winston Lloyd Bogarde - lid van de Ajaxselectie die in 1995 de Champions League won - heeft hem voor dit pand twee hypothecaire leningen, van in totaal 1,2 miljoen euro, verstrekt. Er rusten vier hypotheken op het landhuis, voor in totaal 2,8 miljoen euro.

Bogarde probeert het al vier jaar kwijt te raken. In 2007 moest het 3,5 miljoen euro kosten. De laatste vraagprijs was 2.950.000 euro en makelaar Danny Manasse denkt dat daar nog wel wat af kan, al is het object nu in handen van een notaris.

Het wordt aangeprezen als 'het grootste huis van Amsterdam'. Dat is met negenhonderd vierkante meter niets te veel gezegd. Het landhuis heeft een feestzaal van driehonderd vierkante meter, negen kamers, een wijnkelder, een zwembad en een whirlpool. Het staat op 3260 vierkante meter eigen grond.

Bogarde raakte in mei al een pand kwijt en Van Lanschot zal volgende week ook zijn penthouse op IJburg laten veilen. Notaris Vic van Heeswijk, die de zaak afwikkelt, is discreet. 'Maar banken laten niet zomaar huizen veilen. Het gaat bijna altijd om mensen die niet communiceren, naar een ver land zijn vertrokken of grote schulden hebben.'