Binnenland Bewaar

Zuiniger stroomverbruik kan Amsterdam-West niet boeien

Een bewoner krijgt uitleg over de slimme energiemeter tijdens een voorlichtingsavond. Foto: Amsterdam Smart City
Een bewoner krijgt uitleg over de slimme energiemeter tijdens een voorlichtingsavond. Foto: Amsterdam Smart City © UNKNOWN

Een proef om met slimme stroommeters elektriciteit te besparen in Amsterdam-West is grotendeels mislukt vanwege desinteresse. Niet meer dan tien procent van de benaderde gezinnen wilde deelnemen. De desinteresse onder de vijfhonderd huishoudens is des te opmerkelijker, omdat de meter gratis werd aangeboden.

De mislukking staat in een verslag van de organisatie Amsterdamse Innovatie Motor. Daarin wordt gerapporteerd over zestien proeven in Amsterdam met 'slimme technologieën' op het gebied van duurzaamheid.

''Dit bevestigt de stelling dat energie geen hoofdzaak is voor veel mensen,'' concluderen de samenstellers van het verslag.

Projectleider Gory Lambregts van energiebedrijf Nuon zegt: ''Het is duidelijk dat niet alle groepen even bewust zijn van het idee van energiebesparing. Huiseigenaren zijn veel meer bereid er aan mee te doen dan bijvoorbeeld huurders.''

De proef in West, die al een jaar loopt, is onderdeel van zestien projecten waarin nieuwe technologieën uitgeprobeerd worden op het gebied van energiebesparing, filevermijding, CO2-vermindering en zonne-energie. (MARC LAAN)

Lees een uitgebreider artikel vrijdag in Het Parool